Denník N

Blíži sa vakcína, utekajme…

Ilustračné foto. Foto - TASR/AP
Ilustračné foto. Foto – TASR/AP

Od samotného začiatku očkovanie sprevádzajú nepravdivé výmysly, že z vakcín nám narastú rohy, spôsobujú autizmus a neplodnosť či poškodzujú dieťaťu mozog. Pritom eliminovali množstvo utrpenia.

Autorka je epidemiologička

… utekajme sa dať zaočkovať. Pri ochorení, ako je COVID-19, ktoré sa rýchlo šíri a má v určitých populačných skupinách závažné dôsledky – ťažký priebeh, dlhodobé následky, vysokú smrtnosť – a nemáme naň zatiaľ účinný liek, je vakcína jedinou spoľahlivou prevenciou a cestou návratu k ako-tak normálnemu životu.

Obavy o bezpečnosť dostupnej vakcíny (tejto, ako aj iných) sú neopodstatnené. Štát pri nákupe vakcíny kontroluje, či výrobca dodržal pri výrobe medzinárodné pravidlá a dostatočne odskúšal bezpečnosť očkovacej látky.

Jediné obavy, ktoré opodstatnené sú, sa týkajú toho, či úspešne presvedčíme ľudí, aby sa dali zaočkovať. Na to, aby fungovala kolektívna imunita, potrebujeme dosiahnuť preočkovanosť aspoň 70 percent populácie. Kolektívna imunita je niečo, čo síce sebeckejšie založeného zaočkovaného jedinca zaujímať nemusí, ale mala by v prípade, ak má dieťa, rodiča či kamaráta, ktorý sa zo zdravotných dôvodov očkovať dať nemôže. Alebo len z toho dôvodu, že nežije na opustenom ostrove, ale v spoločnosti ďalších ľudských bytostí, ku ktorým je vhodné preukazovať spolupatričnosť.

Pri súčasnom nastavení spoločnosti, nedostatku dôvery k medicínskym faktom a autoritám a uprednostňovaní pseudoautorít na internete je dosahovanie kolektívnej imunity veľká výzva.

Vedecky potvrdené fakty svedčia jednoznačne v prospech vakcín. Očkovanie spolu s antibiotikami a zlepšením celkovej hygieny a zdravotných podmienok bývania sú najväčšími prínosmi pre zdravie verejnosti za posledných zhruba dvesto rokov. Pri chorobách, na ktoré máme dostupnú vakcínu, predstavuje očkovanie najúčinnejšiu formu prevencie. Zrejme však tieto argumenty nedostatočne a nie dosť zrozumiteľne komunikujeme verejnosti. A to aj napriek dlhej histórii jednoznačného úspechu vakcín, ktorý bol a je opakovane dokázaný rozsiahlymi štúdiami. Rovnako dlhá je však aj história odporu voči vakcínam.

Prvá vakcína a prví antivaxeri

Prvú vakcínu vytvoril a použil britský lekár Edward Jenner

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Povinné očkovanie

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie