Denník N

Čaputovej twiplomacia má úspech. Zastala sa Česka bez toho, aby porušila politiku jednej Číny

Predseda českého senátu Miloš Vystrčil pred vystúpením v taiwanskom parlamente. Foto - TASR/AP
Predseda českého senátu Miloš Vystrčil pred vystúpením v taiwanskom parlamente. Foto – TASR/AP

Prezidentka reagovala na čínske výhražky bez toho, aby porušila politiku jedinej Číny, hodnotí jej stanovisko slovenský sinológ.

Slovný útok šéfa čínskej diplomacie na Česko vyvolal diplomatickú roztržku, do ktorej sa zapojilo viacero svetových krajín, vrátane Slovenska, Francúzska či Nemecka, ktoré sa postavili na stranu Prahy.

Vyhrážky Pekingu sú podľa nich neprijateľné.

„Prinútime ho zaplatiť vysokú cenu za jeho krátkozraké správanie a politický oportunizmus.“ Takéto výhražné slová adresoval šéfovi českého Senátu Milošovi Vystrčilovi čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Agresívna rétorika nasledovala po Vystrčilovej plánovanej ceste na Taiwan – nezávislý ostrov, na ktorý si čínsky komunistický režim robí nárok. Návšteva tejto demokratickej krajiny podľa Pekingu porušuje princíp jedinej Číny a je prekročením červenej čiary.

Čaputovej twiplomacia

„Slovensko stojí pri Českej republike,“ vyhlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na Twitteri a jej príspevok mal na druhý deň skoro 15-tisíc lajkov, čo je na pomery slovenského Twitteru vysoké číslo.

Twitter je ostro sledovaný zahraničnými novinármi aj svetovými politikmi. Často sa tomu fenoménu na tejto sociálnej sieti hovorí aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie