Denník N

Sudcu Šamka, ktorý zverejnil Kočnerovu Threemu a kritizoval políciu za akciu Búrka, sa teraz zastala sudcovská rada

Ján Mazák. Foto - TASR
Ján Mazák. Foto – TASR

Predseda súdnej rady Ján Mazák sa obrátil na sudcovskú radu Krajského súdu v Bratislave, aby posúdila, či nepodajú na kolegu Petra Šamka disciplinárny návrh. Oni v jeho konaní nevideli porušenie zákona ani etických zásad sudcu.

Keď v máji zverejnil na tri dni celý prepis Kočnerovej Threemy na webe pravnelisty.sk, obhajoval to verejným záujmom a právom verejnosti na informácie. Už aj predtým sa bratislavský sudca Peter Šamko zviditeľnil, keď kritizoval uznesenie o obvinení sudcov z Búrky. Zastával sa svojho kolegu, jedného z obvinených sudcov Richarda Molnára. Pri rozhodovaní o jeho väzbe súdu ponúkol, že sa zaňho zaručí.

Publikovanie a mediálne vystupovanie u sudcu Šamka nie je až také výnimočné, aj predtým často komentoval rôzne rozhodnutia a uznesenia. Teraz však jeho konanie vyvolalo otázky, či to už nebolo „cez čiaru“.

Ak sudca zverejní 80-tisíc správ šifrovanej komunikácie iných osôb, ktoré sú zároveň aj dôkazom v trestných konaniach, je to to isté, ako keď to urobia novinári? Je to v súlade so zákonom o sudcoch a s ich etickými zásadami? Toto sú otázky, na ktoré mala odpovedať sudcovská rada pri Krajskom súde v Bratislave.

Podnet na sudcu Šamka jej poslal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie