Denník N

Kopal priame kopy namiesto Messiho: Pre La Masiu som rodičov opustil už ako 12-ročný, utešoval ma Valdés

Foto - archív J. J. C. B.
Foto – archív J. J. C. B.

Keď Lionel Messi nastupoval v juniorských tímoch Barcelony, Juan José Clausí Blasco (33) patril k jeho najšikovnejším spoluhráčom.

Ročník 1987 bol v barcelonskej La Masii mimoriadne silný, okrem Messiho bol v tíme aj stopér Gérard Piqué či bývalý kapitán Arsenalu Francesc Fábregas.

Clausí odohral s Messim štyri sezóny, väčšinou na poste ľavého krídla. Zatiaľ čo z Argentínčana sa stal jeden z najlepších hráčov v histórii, Clausí si za prvé mužstvo Barcelony nikdy nezahral, v devätnástich z klubu odišiel a potuluje sa iba v nižších španielskych ligách.

V rozhovore pre Denník N spomína na svojho slávneho bývalého spoluhráča, ktorý chcel po takmer dvoch dekádach z Barcelony odísť, no napokon ešte rok zostáva.

Pred pár rokmi sa v médiách objavila fotografia, na ktorej ako mládežník v drese Barcelony kopete priamy kop, zatiaľ čo Messi iba stojí pri vás. Boli ste až taký skvelý exekútor štandardných situácií, že ste vytlačili aj Messiho?

(smiech) Tak to by som určite nepovedal. Vôbec som nebol v kopaní priamych kopov lepší ako Messi. V podstate to malo jednoduchý dôvod. Kopali sme ich aj na tréningoch a tréner (Alex García – pozn. red.) sa rozhodol, že ich budem v zápasoch zahrávať ja.

Keď sa teraz stretnete s kamarátmi, nežartujú, že strieľate lepšie ako Messi?

Ale áno, teraz je to len taká zábava. Messi je momentálne v priamych kopoch možno najlepší zo všetkých futbalistov, ale zároveň existuje tá fotografia, kde tam iba postáva, a namiesto neho strieľa úplne neznámy chalan (smiech). Je to určite tá najvtipnejšia a najlepšia fotografia z celej mojej futbalovej kariéry, aj teraz sa na tom smejem.

Messi prišiel do Barcelony v trinástich rokoch, ako si naňho spomínate ako na chlapca?

Bol to veľmi tichý a hanblivý chalan. Nikdy toho veľa nenarozprával. Postupom času sme si všetci uvedomili, že je skvelý futbalista, dával množstvo gólov a hral fantasticky. Aj on sám si trochu zvykol na prostredie a už na všetko reagoval o niečo sebavedomejšie. Po určitom čase sa to teda uňho zlepšilo.

Prekvapil vás tým, aký bol dobrý?

Pamätám si, ako prišiel prvý raz do šatne. Bol to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lionel Messi

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie