Denník N

Si Ťin-pching by mohol urobiť tú istú chybu ako cisár Wilhelm II.

Trump a prezident Si Ťin-pching v Osake. Foto - TASR/AP
Trump a prezident Si Ťin-pching v Osake. Foto – TASR/AP

Americko-čínske trenice vyzerajú veľmi podobne ako britsko-nemecká rivalita pred prvou svetovou vojnou. Dúfajme, že takým istým spôsobom sa to v súčasnosti neskončí.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Animozita medzi Čínou a Spojenými štátmi bola zlá už na začiatku tohto roku a odvtedy sa len zhoršila. Či ide o to, že veľmoci jedna druhej pripisujú vinu za koronavírus, zatvárajú si navzájom konzuláty, rinčia zbraňami v Juhočínskom mori, eskalujú obchodnú vojnu, alebo v prejavoch oficiálnych predstaviteľov len jednoducho obviňujú tú druhú, zdá sa, že obe krajiny smerujú k ešte tvrdším zrážkam.

Niektorí hovoria, že ide o novú studenú vojnu, ale táto nálepka celkom nepasuje, pretože na tomto vzťahu, zdá sa, nie je zamrznuté nič a zvyšok sveta sa (ešte) nerozdelil do dvoch nepriateľských táborov. Toto je iný druh rivality, ktorý sa dotkne každého aspektu globálnej politiky, ekonomiky, technológie a financií. So stúpajúcim napätím sa bude zvyšovať aj riziko skutočnej vojny.

Historici volajú tento typ konfliktnej špirály Tukydidovou pascou. Ide o to, že v ľudských dejinách máme množstvo prípadov, keď sa národ na vzostupe stane vyzývateľom doterajšieho hegemóna a tieto dva národy majú tendenciu skončiť vo vojne. Názov nám pripomína antického gréckeho historika, ktorý tak vnímavo opísal komplexnú peloponézsku vojnu, o ktorej veril, že nakoniec spôsobila vzostup Atén, a strach, ktorý to vyvolalo v Sparte.

Nápadné podobnosti

Lenže v prípade Spojených štátov a Číny máme k dispozícii aj oveľa lepšiu analógiu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie