Denník N

Tour, 5. deň: V Bore preňho nemali miesto, teraz Bennett zobral Saganovi zelený dres

Sam Bennett v zelenom drese. Foto - TASR/AP (Thibault Camus, Pool)
Sam Bennett v zelenom drese. Foto – TASR/AP (Thibault Camus, Pool)

Dobrý deň,

piata etapa Tour mala neobvyklý priebeh, keďže sa počas nej nevytvoril žiaden únik. Víťazom sa v záverečnom šprinte stal Wout van Aert.

Peter Sagan prišiel o zelený dres a etapa mala zaujímavú dohru. Rozhodcovia potrestali Juliana Alaphilippa za to, že sa napil v rozpore s pravidlami.

Francúz preto prišiel o žltý dres, ktorý získal Adam Yates.


Piata etapa bola jednou z najzvláštnejších za uplynulé roky. Počas celého priebehu sa totiž nevytvoril denný únik a okrem televíznych divákov zrejme neboli nadšení ani sponzori, ktorí tímom platia, aby ich logá bolo čo najviac vidieť na televíznej obrazovke.

Na druhej strane sa však dá pochopiť, prečo sa cyklisti do cieľa nehnali. Pretekajú po dlhej pauze, nikto za sebou nemá viac než päť po sebe idúcich pretekárskych dní a čakajú ich nesmierne náročné horské etapy.

„Tak to dopadne, keď do programu Tour zaradíte priveľa horských etáp. Pelotón si vezme jeden voľný deň navyše,“ glosoval na Twitteri cyklistický novinár Michael Hutchinson.

Jediným zaujímavým momentom okrem dojazdu do cieľa preto bola šprintérska prémia, na ktorej Peter Sagan prišiel o prvú pozíciu v bodovacej súťaži. Z pelotónu sa šprintovalo o plný počet 20 bodov.

Tie získal Sam Bennett z tímu Deceuninck – Quick-Step. Sagana zdolal aj v cieli a minimálne vo štvrtok si oblečie zelený dres. Zdá sa, že Ír bude tento rok Saganovým najvážnejším vyzývateľom.

Nie som Nemec, sťažoval sa v Bore. Bennett bol ešte vlani Saganovým kolegom v Bore, ale s tímom sa rozišiel za komplikovaných okolností. Ír v tíme pôsobil od roku 2014, keď ešte jazdil pod názvom NetApp–Endura a nepatril do elitnej cyklistickej ligy World Tour.

Bennett sa rokmi vyvinul na jedného z najrýchlejších šprintérov sveta, čo potvrdzoval etapovými víťazstvami na Giro d’Italia či Vuelte.

V Bore však preňho napokon nezostalo miesto, čo vyvrcholilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie