Denník N

Český expert Tesař: Za výrok o Saganovi sa mi vyhrážali, konečne ho poriadne vysvetlím

Pád Brita Marka Cavendisha (vľavo) po kolízii so Slovákom Petrom Saganom (druhý zľava) v záverečnom špurte štvrtej etapy Tour de France 2017. Foto – TASR/AP
Pád Brita Marka Cavendisha (vľavo) po kolízii so Slovákom Petrom Saganom (druhý zľava) v záverečnom špurte štvrtej etapy Tour de France 2017. Foto – TASR/AP

Cyklistika je naďalej vnímaná ako dopingový šport. Je veľmi zaujímavá a pozerá ju aj moja 81-ročná suseda, no jazdí sa bez rešpektu. Ak by chceli byť rozhodcovia spravodliví, po každom dojazde by museli piatich cyklistov vylúčiť, tvrdí bývalý český cyklista Lubor Tesař.

Expert Českej televízie dúfa, že po tomto rozhovore všetci pochopia, ako myslel svoj výrok, že Peter Sagan jazdí ako prasa.

Rozhovor vznikol pred 11. etapou, po ktorej Sagan dostal trest za kontakt s Woutom Van Aertom. K tomu sa už Tesař nechcel vyjadriť.

Dočítate sa:

  • či to mal v boji o zelený dres ťažšie Erik Zabel alebo Peter Sagan;
  • čo prežíva cyklista, keď skončí v etape druhý;
  • ktorý moment v Saganovej kariére bol najvýnimočnejší;
  • prečo by Armstrong podľa Tesařa víťazil aj bez dopingu.

Často kritizujete pelotón. Baví vás terajšia cyklistika?

Samozrejme, podľa mňa musí baviť všetkých divákov. Nepovedal by som, že pelotón kritizujem. Len tvrdím, že sa zmenil – tak ako sa mení aj svet. Športové hviezdy si konečne zarobia peniaze; niektoré ich azda majú aj priveľa, ale na tom nie je nič zlé. Ľudia vyhľadávajú viac adrenalínu, čo sa prenáša aj do športu. Dôsledkom je menej rešpektu – nielen v cyklistike, ale v celej spoločnosti.

Ako sa prejavuje nedostatok rešpektu?

V spoločnosti by som uvítal viac rešpektu k názorom druhých ľudí. V cyklistike mi chýba väčší rešpekt k zdraviu a viac ohľaduplnosti. Pretekári riskujú a ohrozujú seba a druhých. Keby som však pretekal dnes, neviem, či by som bol iný. Človek sa musí prispôsobiť.

Vyhlásili ste, že súčasní profesionáli robia také amatérske chyby, aké sa kedysi nestávali ani juniorom. Čo konkrétne ste mali na mysli?

Všímam si viacero detailov, za ktoré môže iný spôsob výchovy. Moja generácia vyrastala v mestských cyklistických kluboch a strediskách. Odmalička sme vyrastali v pelotóne a učili sa od starších. Veľké množstvo terajších špičkových jazdcov vyrastalo pri inej disciplíne, napokon, aj Peter Sagan začínal s horskou cyklistikou a aj vďaka nej má brilantnú techniku. Mnohým však preto chýbajú základné návyky v pelotóne a počas etáp je to často vidieť. Ďalší problém je, že niektorí jazdci nemajú vyrovnanú psychiku. Napríklad Austrálčan Richie Porte či Thibault Pinot preto viackrát Tour nedokončili a nevyužili svoj potenciál naplno.

Na Slovensku najviac zarezonoval váš výrok, že Peter Sagan jazdí ako prasa. Tvrdíte, že bol vytrhnutý z kontextu. Ako k tomu prišlo?

Ten výrok vznikol po známom strete Sagana s Markom Cavendishom na Tour de France 2017. Povedal som to večer po etape jednému českému novinárovi. Už ráno som mu však volal naspäť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Rozhovory

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie