Denník N

Detská kniha zakázaná biskupom: vydavatelia ustúpili, odborníci by ju nezakázali

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Hľadáme nepriateľa tam, kde nie je,“ hovorí vysokoškolská pedagogička Lenka Rovňanová. Dvaja experti na vzťahovú a sexuálnu výchovu si knihu prečítali a napísali, čo na nej oceňujú a kde by navrhli úpravy.

Predčasná sexualizácia a podprahové podsúvanie prvkov LGBT ideológie. Toto videl trnavský arcibiskup Ján Orosch v knihe pre deti s názvom Láske sa treba učiť, a preto ju zakázal používať vo svojej diecéze.

Kniha je určená pre deti od štyroch do siedmich rokov a je úvodom do vzťahovej a sexuálnej výchovy. Jej autormi sú talianski psychológovia Ezio Aceti a Stefania Caglianiová, ktorí spolupracujú s katolíckymi školami a aj s talianskymi biskupmi.

„Odbornosť autorov či prekladateľov nie je vždy zárukou pravovernosti. Aj najväčší odborníci prechádzajú rôznymi krízami svojho života, keď môžu veci vidieť v nepravom svetle a zmiasť tak veľký počet ľudí,“ varuje pred knihou arcibiskup Orosch.

Keďže knihu na Slovensku vydalo kresťanské vydavateľstvo Nové mesto, s publikáciou oslovovalo aj cirkevné škôlky, školy a diecézy. Po tom, čo Orosch zakázal používanie tejto knihy, mu vydavateľstvo ustúpilo a zastavilo distribúciu kníh na cirkevné školy, odložilo aj pripravovanú konferenciu o sexuálnej výchove, ktorá mala byť v septembri a mali na nej vystúpiť autori knihy. Na stránke vydavateľstva aj vo svetských kníhkupectvách sa dá kniha stále kúpiť.

Knihu sme dali prečítať odborníkovi a odborníčke na sexuálnu výchovu. Zhodli sa,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie