Denník N

Ak sa koronavírusom nakazí človek s obezitou, riziko, že infekcii podľahne, je o polovicu väčšie

Obezita – epidémia tretieho tisícročia. Foto – TASR/AP
Obezita – epidémia tretieho tisícročia. Foto – TASR/AP

„Na Slovensku majú nezdravú hmotnosť dve tretiny dospelých ľudí,“ hovorí lekárka a vedkyňa Adela Penesová, ktorá sa zaoberá výskumom obezity.

Obezita znižuje pacientom s koronavírusom šancu na prežitie približne o polovicu. Tvrdí to globálna analýza, ktorá porovnávala 75 štúdií v anglickom aj čínskom jazyku.

Štúdia vyšla minulý týždeň v časopise Obesity Reviews a odpovedá na otázky, ako súvisí váha s ochorením COVID-19, jeho priebehom a šancou prežiť ho.

Autori zistili, že ľudia s obezitou majú o 46 percent vyššiu pravdepodobnosť, že sa nakazia novým koronavírusom, o 74 percent väčšie riziko, že ich hospitalizujú na jednotke intenzívnej starostlivosti, a o 48 percent väčšie riziko úmrtia ako ľudia s normálnou váhou.

Vedci upozorňujú aj na možnosť, že ľudí s obezitou by prípadná vakcína chránila menej spoľahlivo ako tých so zdravou váhou.

Vedúci analýzy Barry Popkin z University of North Carolina at Chapel Hill pre britský denník Guardian povedal, že ho výsledky šokovali a že riziko úmrtia pacientov s obezitou a COVID-19 je oveľa vyššie, ako si ktokoľvek z nich myslel.

Tuk je samostatný orgán

Tuk nie je iba „pneumatika“ okolo brucha, v ktorej máme odložené zásoby na horšie časy. Je to biologicky aktívna hmota, ktorej nadbytok spôsobuje v tele aj chronické zápaly.

„Tukové tkanivo produkuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie