Denník N

Podcast: Oči dokorán pre Osem statočných

Daniel Fischer: Vynáranie (8 statočných). Foto - Archív D. F.
Daniel Fischer: Vynáranie (8 statočných). Foto – Archív D. F.

Daniel Fischer vytvoril pred desiatimi rokmi dielo, ktoré je poctou ôsmim neohrozeným sovietskym občanom, ktorí 25. augusta 1968 zorganizovali na Červenom námestí v Moskve demonštráciu proti okupácii Československa.

Denník N v spolupráci s Galériou mesta Bratislavy prináša podcast o vizuálnom umení s názvom Oči dokorán.

Každý mesiac v ňom výtvarníčka Monika Pascoe Mikyšková vyberie jedno dielo a predstaví ho spolu s autorom či autorkou, respektíve s teoretikom umenia.

Piate vydanie približuje inštaláciu maliara Daniela Fischera s názvom Vynáranie (8 statočných).

Podbean Player

Prvotným impulzom pre vznik tohto diela bola knižka Cécile Vaissié s názvom Dalo sa tak vôbec žiť?, ku ktorej sa Daniel Fischer dostal pred pár rokmi. Ide prakticky o monológ Larisy Bogorazdovej, jednej z ôsmich účastníkov demonštrácie proti okupácii Československa, ktorá sa odohrala v auguste 1968 v Moskve.

„Nebyť tejto knižky, tak by som o tom nevedel. A až keď som zrealizoval túto inštaláciu, tak som zistil, ako málo ľudí vedelo, že sa takýto protest na Červenom námestí vôbec konal a aké hrozné následky to malo pre týchto ôsmich ľudí,“ hovorí Daniel Fischer.

Na vytvorenie diela, a teda ôsmich portrétov, využil cylindrickú anamorfózu, čo je princíp starý niekoľko storočí, ale skôr využívaný v malých rozmeroch. Maľby položené na zemi sa javili ako rozmazané a nečitateľné, „prečítať“ sa dali s využitím cylindrického zrkadla.

Daniel Fischer

(1950)

študoval maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, 17 rokov pôsobil na Ľudovej škole umenia v Bratislave – Dúbravke. Po novembri 1989 sa stal pedagógom VŠVU, kde viedol ateliér +-XXI. Má za sebou množstvo výstav doma i v zahraničí. Je spoluautorom metodických osnov na výučbu výtvarnej výchovy na základných umeleckých školách. Jeho tvorbu mapuje rozsiahla monografia, ktorá vyšla v roku 2016.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Iné podcasty Denníka N

Kultúra

Teraz najčítanejšie