Denník N

Veria, že Trump vedie tajnú vojnu so satanistami. Čo je to QAnon a prečo môže byť nebezpečný?

Demonštrant v roku 2018 drží písmeno Q, symbol QAnonu. Foto - TASR/AP
Demonštrant v roku 2018 drží písmeno Q, symbol QAnonu. Foto – TASR/AP

Hnutie QAnon si osvojilo viaceré konšpiračné teórie.

Koncom októbra 2017 na americkom internetovom fóre 4chan publikoval svoj prvý príspevok používateľ, ktorý sa nazval Q Clearance Patriot. Malo to naznačovať, že ide o osobu z prostredia americkej vlády, ktorá má prístup k utajeným informáciám.

Ten anonym, neskôr známy ako Q, napísal, že podľa jeho informácií 30. októbra zatknú neúspešnú kandidátku demokratov vo voľbách Hillary Clintonovú. „Očakávajte masívne nepokoje odporcov, aj iní utečú zo Spojených štátov,“ napísal podľa The Atlantic.

Nič také sa nestalo, no to nezastavilo narastajúcu popularitu Q. Svoje posty – takzvané Q drops – uverejňoval naďalej a vybudoval okolo seba niečo, čo dnes pripomína kult, či – ako píše The Atlantic – nové náboženstvo.

Toto hnutie sa volá QAnon a posledné týždne sa o ňom vo veľkom hovorí v Spojených štátoch aj v zahraničí. Dodnes sa nevie, kto presne je (alebo sú) Q.

Tajná vojna

Začalo to ako konšpiračná teória, ktorá tvrdí, že americký prezident Donald Trump vedie tajnú vojnu proti pedofilnej sieti elít, ktorá uctieva satana. K nim majú patriť politici ako Hillary Clintonová, bývalý prezident Barack Obama, celebrity typu Oprah Winfrey či Tom Hanks, novinári, ale aj obľúbené ciele konšpirátorov, ako sú George Soros a Bill Gates. Títo ľudia majú okrem iného piť látku z krvi detí, ktorá má údajne ozdravujúce účinky.

Tvrdé jadro QAnonu verí, že čoskoro príde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie