Denník N

COVID-19 ako banálne ochorenie? Ani omylom, reagujú vedci. Výber chýb Bukovského a Maleca (1. časť)

„To, že sa k ‚popieračom‘ pridávajú aj lekári, považujem za veľmi nebezpečné, pretože to zneisťuje verejnosť a v konečnom dôsledku môže viesť k stratám na životoch,“ reaguje na mylné vyjadrenia Bukovského a Maleca o koronavíruse vedec z SAV.

Dietológ Igor Bukovský (vľavo) a onkológ Vladimír Malec. Reprofoto – Dr. Igor Bukovský – AKV/YouTube

Hovorí o sebe, že je „bitkárom za pravdu“, v skutočnosti nad mnohými jeho vyjadreniami o novom koronavíruse vedci iba krútia hlavou.

Dietológ Igor Bukovský sa v ostatných mesiacoch začal vyjadrovať k ochoreniu COVID-19 a na „dezinfoscéne“ sa jeho vyjadrenia stali hitom.

Nie div, pretože vo svojich videách nadbieha vkusu dezinformačných médií. Spochybňuje v nich odbornosť slovenských epidemiológov, karikuje štátne inštitúcie, obúva sa do médií, ktorým „prestáva ísť o pravdu“, spochybňuje význam očkovania proti COVID-19 a nosenia rúšok, o ktorých hovorí, že nie je isté, či bránia šíreniu infekcie. Vyhlasuje, že COVID-19 je „banálne ochorenie“, a informácie, že infekcia je „nebezpečná, smrteľná a rýchlo sa šíriaca“, označuje len za „strašenie“.

Uvedené vyjadrenia zazneli hlavne v rozhovore Bukovského s onkológom Vladimírom Malecom z Onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Lekári sa v diskusii vyjadrovali k epidemiológii, virológii či imunológii, hoci oni dvaja sa venujú dietológii a onkológii. Denník N preto oslovil vedkyňu a vedcov z Univerzity Komenského a zo Slovenskej akadémie vied – epidemiologičku, virológa, imunológa, matematika a molekulárneho biológa –, aby sa vyjadrili k jednotlivým témam podľa svojej odbornosti.

Stanovisko zaslalo Denníku N aj ministerstvo zdravotníctva.

Denník N v piatok kontaktoval onkológa Maleca – na otázky doteraz nezareagoval, hoci sa Denník N uistil, že ich dostal. Reakcie lekára Bukovského prinášame nižšie.

Vzhľadom na nadmerný rozsah sme text rozdelili na dve časti. Toto je prvá časť, v ktorej rozoberieme viacero vyjadrení lekárov o tom, že COVID-19 je banálne ochorenie, vírus sa vyčerpáva, štátne inštitúcie si stanovili nesplniteľný cieľ, ktorým je nula obetí na COVID-19, alebo že 80 percent populácie sa novým koronavírusom nemôže vôbec infikovať.

Oslovení odborníci: 

  • virológ Boris Klempa: vedúci oddelenia ekológie vírusov vo Virologickom ústave Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied;
  • matematik Richard Kollár: Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave;
  • imunológ Vladimír Leksa: Ústav molekulárnej biológie SAV;
  • molekulárny biológ a genetik Tomáš Szemes: vedúci Centra genomiky a bioinformatiky vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave;
  • epidemiologička Alexandra Bražinová: Ústav epidemiológie Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Vedci: Nie je banálnym ochorením

Bukovský s Malecom v rozhovore povedali, že COVID-19 je z medicínskeho hľadiska „banálne ochorenie“. Podľa Bukovského sú vyjadrenia, že infekcia je „nebezpečná, smrteľná a rýchlo sa šíriaca“, len „strašenie“. Lekári vychádzali z údajov o poklese úmrtí na COVID-19 vo svete.

Na závažnosť ochorenia poukazujú predovšetkým štatistiky o takzvaných excess deaths, čiže o „úmrtiach navyše“, ktoré pozorujeme v danej oblasti či v krajine v porovnaní s iným obdobím, keď bol trend normálny.

„Medzi 13. a 23. týždňom roka 2020 (keď sa v EÚ rozbehla prvá vlna) bol celkový počet nadmerných úmrtí (teda nadpriemer predošlých piatich rokov) v niektorých krajinách Európy až o 

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ a@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie