Denník N

Na Tehelnom poli to boli trápne sekundy. Na tribúnach sa ukázala nálada Slovákov a Čechov

Ilustračné foto - TASR/Martin Baumann
Ilustračné foto – TASR/Martin Baumann

Slováci v piatok hrajú v Bratislave proti Čechom. Tehelné pole medzitým zbúrali a postavili a zmizla aj výrazná vzájomná nevraživosť fanúšikov.

Slovák Jozef Vengloš a Čech Václav Ježek. Mimoriadna trénerská dvojica, ktorá priviedla československý tím k titulu majstrov Európy 1976 v Belehrade a do štvrťfinále majstrovstiev sveta 1990 v Taliansku.

Slováci a Česi sa z týchto úspechov tešili spoločne. Československá reprezentácia odohrala 499 zápasov.

Vengloš a Ježek sa stretli aj 8. mája 1995 v Bratislave, keď Slováci a Česi nastúpili prvý raz proti sebe. Vengloš bol reprezentačný tréner Slovenska, najlepší český tréner 20. storočia Ježek už len čestný hosť na tribúne, keďže Čechov vtedy trénoval Dušan Uhrin st.

Ježka zamrzelo, keď videl, čo robili na tribúnach Tehelného poľa fanúšikovia, ktorým predtým ako tréner Československa priniesol veľa radosti. Slováci pískali počas českej hymny, skupina českých fanúšikov na to reagovala tak, že si stiahla nohavice a ukazovala holé zadky.

„V tých chvíľach som sa cítil nepokojne, boli to trápne sekundy,“ povedal Ježek po zápase pre denník Šport. „Tí mládenci tam pod svetelnými hodinami by slovenským chlapcom bojujúcim na ihrisku viac pomohli pokrikom ,Slovensko do toho!'“

Hovoril som s viacerými slovenskými hráčmi a tí takisto odsúdili nemiestne pokriky, ako napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie