Denník N

Tour, 6. deň: Mala to byť zábava, nie oddych. Vráťte nám hromadné šprinty, navrhuje novinár

Pelotón v šiestej etape. Foto - TASR/AP (Thibault Camus)
Pelotón v šiestej etape. Foto – TASR/AP (Thibault Camus)

Dobrý deň,

v šiestej etape Tour sme videli minimum akcie. Únik z jej úvodu si vytvoril dostatočný náskok a z víťazstva sa tešil Kazach Alexej Lucenko.

V závere sa čakalo na útoky celkových favoritov, lenže tí sa radšej šetrili. Sam Bennett vystriedal Petra Sagana v zelenom drese, ale ľudia naňho aj tak kričali: „Sagan!“

Každý večer vám prinášame súhrn diania na Tour de France a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Jediný bezcieľny pokus. Hneď v úvode šiestej etapy s cieľom na vrchole kopca Mont Aigoual sa vytvoril silný osemčlenný únik. Keďže pelotón sa neponáhľal, jazdci v úniku prišli s dostatočným náskokom až k záverečným stúpaniam a bojovali o víťazstvo.

Na kopcoch Col de la Lusette aj Mont Aigoual bol od začiatku jasne najsilnejší Kazach Alexej Lucenko z tímu Astana, ktorý s prehľadom zvíťazil a dosiahol svoj najväčší úspech v kariére.

Skupinu s favoritmi celkového poradia viedli stúpaniami najmä jazdci Ineosu Grenadiers, ktorí zvolili mierne tempo, a čakalo sa na nástupy.

Bývalý víťaz Vuelty Chris Horner bol presvedčený, že na čele sa zoradia jazdci Jumbo-Visma a pokúsia sa zaútočiť.

Ak však nerátame bezcieľny pokus Fabia Arua, ktorý už navyše dávno nepatrí k favoritom celkového poradia, prišli do cieľa všetci lídri pokope a v pokojnom tempe.

Nedalo to iba Julianovi Alaphilippovi, ktorý si zašprintoval kvôli piatemu miestu a v celkovom poradí si polepšil o jednu sekundu.

Tri etapy a jediný útok. Organizátori Tour do prvých šiestich dní netypicky zaradili dve etapy s cieľovými stúpaniami a jednu ďalšiu horskú etapu. Ak bola zámerom vyššia atraktívnosť pretekov od prvých dní, potom sa možno trochu prerátali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie