Denník N

Visolajský: Pandémia naberá na obrátkach. Ak nezačneme brzdiť, následky budú horšie ako na jar

Peter Visolajský. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Visolajský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Lekár Peter Visolajský bol počas prvej vlny koronavírusu členom permanentného krízového štábu. Na Slovensku máme podľa neho zdravotníctvo v takom stave, že musíme urobiť všetko preto, aby sme pandémiu zvládli čo najviac mimo nemocníc.

Krátko pred zverejnením rozhovoru s Petrom Visolajským bola zverejnená správa o novom rekordnom prírastku 137 nakazených na COVID-19 a tiež o tom, že práve vo Fakultnej nemocnici v Nitre, kde tento pediater pracuje, sa na infekčnom oddelení nakazilo šesť zdravotných sestier a jeden lekár. Riziko šírenia nákazy v zastaraných slovenských nemocniciach je vysoké, hovoril už deň predtým Visolajský.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo podľa neho fotografia premiéra na svadbe nebola šťastná,
  • ako sme nevyužili leto na prípravu na pandémiu,
  • prečo sa dá očakávať, že druhá vlna u nás bude horšia ako prvá,
  • a to, že minister zdravotníctva má v čase pandémie až príliš veľa úloh

Sme dobre pripravení na druhú vlnu koronavírusu?

Na Slovensku máme zdravotníctvo v takom stave, že musíme urobiť všetko preto, aby sme pandémiu zvládli čo najviac mimo nemocníc. Ak naše nemocnice zažijú nápor pacientov s COVID-19, nastane veľmi vážna situácia a obávam sa, že ju nezvládneme tak dobre ako Veľká Británia či severné Taliansko.

V nemocniciach však počet pacientov momentálne rastie. S podozrením na COVID-19 alebo s pozitívnym testom ich už je v nemocniciach viac ako sto. V stredu pribudli aj štyri úmrtia. Čo tieto čísla znamenajú?

Vlak je rozbehnutý a stále zvyšuje rýchlosť. Čísla, ktoré sa dnes dozvieme o infikovaných, sa v nemocniciach na jednotkách intenzívnej starostlivosti prejavia až o niekoľko týždňov. Dnešný počet pacientov v nemocniciach je obrazom situácie spred pár týždňov. Testami zachytávame najmä mladých ľudí v dobrej kondícii, ktorí mali kontakty na diskotékach, v aktívnom živote a v práci. Ale infekcia, ktorá sa od nich šíri na rizikovejšie ročníky, ktoré majú vážnejšie prejavy ochorenia, sa ukáže až o istý čas. Môžeme tak očakávať, že počet pacientov v ťažšom stave, ktorí budú musieť byť v nemocnici, významne narastie. Je to obraz toho, že prednemocničnú fázu – vyhľadávanie infikovaných a ich skorá izolácia – nezvládame tak, ako by sme mali.

Ako sú na to nemocnice pripravené? Je to lepšie ako pred prvou vlnou?

Lepšie sme pripravení v tom, že o infekcii vieme viac. Zlepšila sa aj terapia a liečba pacientov v ťažkom stave. Dnes ich vieme o máličko lepšie liečiť s o trochu lepšími výsledkami. To je len odborná pripravenosť daná svetovou vedou. Realita slovenských nemocníc je, že personálne zabezpečenie je mizerné. Toto je moja najväčšia obava

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie