Denník N

Orbán dosadil svojich ľudí, vrátane Világiho, do vedenia prestížnej univerzity. Nahnevaní študenti ju okupujú

Maďarský premiér Viktor Orbán si už vynútil odchod Stredoeurópskej univerzity z Budapešti. Teraz je pod tlakom prestížna umelecká univerzita. Foto - TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán si už vynútil odchod Stredoeurópskej univerzity z Budapešti. Teraz je pod tlakom prestížna umelecká univerzita. Foto – TASR/AP

Maďarská vláda zobrala autonómiu prestížnej umeleckej univerzite v Budapešti a do jej vedenia vymenovala aj šéfa Slovnaftu Oszkára Világiho.

Najnovšou obeťou kultúrnej vojny v Maďarsku sa stala prestížna umelecká univerzita.

Vedenie Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) odstúpilo po tom, čo na čelo univerzity proti jeho vôli vymenovali novú dozornú radu.

Ministerstvo pre inovácie a technológiu, pod ktoré SZFE patrí, presadilo nový model fungovania univerzity, ktorý podľa jeho kritikov ohrozuje nezávislosť inštitúcie. Vlastníkom školy sa namiesto štátu stala súkromná nadácia, ktorú riadi päťčlenná dozorná rada.

Financie na fungovanie univerzity pritom bude zabezpečovať aj naďalej štát.

Predsedom dozornej rady sa stal Attila Vidnyánszky, riaditeľ Maďarského národného divadla, ktorý je známy ako prívrženec Orbánovej vlády a polarizujúca osobnosť maďarského divadelného sveta.

Dozorná rada má štyroch ďalších členov, medzi ktorými je okrem jedného producera a režiséra aj strategický riaditeľ spoločnosti MOL György Bacsa a šéf Slovnaftu Oszkár Világi.

Medzi členmi dozornej rady nie je nikto, koho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie