Denník N

Prípad z Vysokej školy výtvarných umení naznačuje, že zodpovednosť môže znížiť riziko prenosu vírusu

Testovanie v MOM na Pasienkoch. Foto - Tomáš Benedikovič
Testovanie v MOM na Pasienkoch. Foto – Tomáš Benedikovič

Na obhajoby záverečných prác prišiel divák, ktorý mal o tri dni neskôr pozitívny test. Nikto ďalší z komisie, študentov či oponentov, ktorí s ním prišli do kontaktu, sa nenakazil.

Nový akademický rok sa na väčšine vysokých škôl začne 21. septembra, prípadne o týždeň neskôr, ako to školám navrhol minister Gröhling. Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave však už má za sebou prvú skúsenosť s koronavírusom.

Na obhajobách záverečných prác, ktoré škola posunula z mája na koniec augusta, sa ocitol človek, ktorý bol pozitívne testovaný. Testy následne podstúpilo dvadsaťšesť ľudí, ktorí s ním boli v priamom alebo sprostredkovanom kontakte. Výsledky všetkých boli negatívne.

„Berieme to tak, že to bola len skúška toho, čo príde na jeseň. Aj na základe tejto skúsenosti však robíme opatrenia, ktoré by nám mali pomôcť,“ hovorí Bohunka Koklesová, rektorka VŠVU.

Sídlo Vysokej školy výtvarných umení na Búdkovej ulici v Bratislave. Foto – Archív VŠVU

Prvýkrát to dopadlo dobre

Obhajoby praktických záverečných prác študentov VŠVU nebolo možné urobiť online. Ide totiž o prezentáciu umeleckých diel, inštalácií, malieb, sôch či objektov.

Okrem komisie, ktorá práce hodnotí, ich oponentov a samotných študentov, je bežné, že sa na obhajoby chodia ako diváci pozerať mladší študenti či absolventi. To sa stalo aj teraz.

„Obhajoby sú zo zákona verejne dostupné, túto možnosť sme teda nemohli zrušiť. Postupovali sme však presne podľa nariadení a odporúčaní,“ hovorí rektorka Bohunka Koklesová.

Každému, kto na obhajoby prichádzal, zmerali pred vchodom do budovy teplotu, zaznamenali cestovateľskú anamnézu a osobné údaje.

Absolvent školy, ktorý prišiel ako divák,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra, Slovensko

    Teraz najčítanejšie