Denník N

Tenisti v NTC sú pohodlní, 30-ročný Gombos tam nemá čo hľadať, hovorí Cíleková-Habšudová

Karina Cíleková-Habšudová. FOTO TASR - Jakub Kotian
Karina Cíleková-Habšudová. FOTO TASR – Jakub Kotian

Materstvo znamená pre väčšinu tenistiek koniec kariéry. Podľa Kariny Cílekovej-Habšudovej na tom nič nezmení ani aktuálny úspech matiek na US Open.

Bývalá svetová desiatka tvrdí, že slovenský tenis je v kríze aj preto, že hráči v Národnom tenisovom centre necítia žiadny tlak na výsledky.

„Keď máte o všetko postarané, kam sa budete ponáhľať?“ pýta sa Cíleková-Habšudová.

Dočítate sa:

  • či sa Dominika Cibulková po tehotenstve ešte môže vrátiť k vrcholovému tenisu;
  • koľko prehnane prísnych rodičov je v tenisovom prostredí;
  • prečo argument o lenivej mládeži neobstojí;
  • prečo systém v NTC vedie hráčov k pohodlnosti.

Koľko matiek hralo vrcholový tenis počas vašej éry v 90. rokoch?

Len jedna. Laura Arrayová-Gildemeisterová z Peru.

Čo hovoríte na to, že v hlavnej súťaži US Open tento týždeň nastúpilo deväť matiek a tri z nich postúpili do tretieho kola?

Väčšina z nich mala dieťa ako pomerne mladá. Výnimkou je len Serena Williamsová, ktorú považujem za unikát. Má 23 grandslamových titulov a aj v 38 rokoch predvádza výborný tenis. Ako matka ešte grandslam nevyhrala, je to pre ňu hnací motor, aby si mohla spraviť aj túto čiarku.

Sú matky na okruhu nový trend?

Nie, podľa mňa ide skôr o zhodu okolností. Je prirodzené, že hráčky, ktoré otehotneli v mladšom veku, sa k tenisu ešte vrátili. To platí o mojej súperke Gildemeisterovej, ale aj o terajších hráčkach Azarenkovej či Clijstersovej. Tenistky sú celý život konfrontované s výzvami. Aj materstvo je veľká výzva, ale mnohým hráčkam počas neho môže chýbať, že už neprekonávajú fyzické limity. Preto sa k tenisu vracajú aj ako matky.

Hrali ste s vedomím, že materstvo sa bude rovnať koncu kariéry?

Áno, mala som to tak nastavené. Vedela som, že v momente, keď prídu deti, nebudem sa ťahať naspäť. Prvé dieťa som však mala ako 32-ročná a kariéru som ukončila už o štyri roky skôr pre problémy s achilovkou.

Nezmenili Clijstersová či Serena Williamsová pohľad tenistiek na to, či môžu skĺbiť kariéru s materstvom?

Nemyslím si to. Aj dnešné hráčky odkladajú tehotenstvo po tridsiatke. Vnímajú, že vek sa naspäť nevráti a vitalita na šport po tehotenstve klesá. Nie vždy to však ide podľa plánu, a keď majú dieťa už ako 26-ročné, vedia, že by mohli mať ešte päť dobrých tenisových rokov. Preto zvažujú návrat. V súčasnom tenise je takýchto tenistiek viacero, ale to ešte neznamená, že počet matiek na okruhu bude stále rásť.

Dominika Cibulková je čerstvá mama. Má 31 rokov, o šesť menej ako Clijstersová. Keby sa o rok zobudila s pocitom, že sa nudí, bol by pre ňu možný návrat k vrcholového tenisu?

Záviselo by to od toho, či by jej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

US Open

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie