Denník N

Ján Mazák: Rozsudok prekvapil aj mňa, ako sudca nevidím rozumné pochybnosti

Ján Mazák. Foto - TASR
Ján Mazák. Foto – TASR

Predseda súdnej rady hovorí, že senát mal v kauze Kuciak precízne pripraviť a zdôvodniť rozsudok, aby ho mohol doručiť hneď po vyhlásení.

Kauzu Kuciak považuje Ján Mazák za jedinečný prípad v histórii slovenskej justície, ktorý preto sledoval. V rozhovore hovorí:

  • ako hodnotí ako predseda súdnej rady rozsudok v kauze Kuciak,
  • čo považuje za najväčšiu chybu odôvodnenia senátu Špecializovaného trestného súdu,
  • čo si myslí o tom, že unikli nezhody v senáte a výsledok hlasovania,
  • prečo sudcovia na Slovensku nevedia komunikovať s verejnosťou.

Po štvrtkovom rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu nastal dosť zásadný spor medzi verejnosťou a senátom 2T, ktorý rozhodoval vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prečo verejnosť neporozumela oslobodeniu Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej?

Celý proces sa odohrával v ovzduší, v ktorom sa prejudikovalo, že Kočner a Zsuzsová sú vinní. V tejto atmosfére sa o tom nepripúšťali žiadne pochybnosti a otvárala sa len otázka trestu. Ľudia nesledovali zložitý proces vykonávania dôkazov, technické problémy, ktoré tam vznikali, alebo návrhy obhajoby či zástupcov poškodených. Ľudia len predpokladali výsledok a čakali, kým to bude vyriešené. V tejto atmosfére ostal každý veľmi prekvapený, keď senát vyhlásil oslobodzujúci rozsudok.

Boli ste aj vy prekvapený?

Bol, hoci nie som laická verejnosť, ale bývalý trestný sudca a dovolím si povedať, že aj s určitými skúsenosťami. Proces som sledoval ako profesionál a priebežne som skúmal vykonávané dôkazy. Priamych dôkazov bolo veľmi málo, vlastne iba výpoveď Zoltána Andruskóa. Ale nepriamych dôkazov bolo dosť na to, aby vytvorili naozaj logickú reťaz, ktorá na seba nadväzuje. Logický sled udalostí bol občas narušovaný, nie však podstatným spôsobom. Ľudská pamäť totiž nie vždy kopíruje presne to, čo sa udialo, a s odstupom času dochádza k istým skresleniam. Takýto výsledok som teda veľmi neočakával. Potom, čo som o tom vedel, sledoval a čítal, tak ako sudca som si povedal, že nie je veľa priestoru napísať oslobodzujúci rozsudok, ale je veľa dôvodov napísať rozsudok, ktorý bude hovoriť o vine a treste.

Video: Prečo sú Kočner a Zsuzsová podľa súdu nevinní: Vypočujte si celé odôvodnenie oslobodenia
Autorka: Martina Koník

 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie