Denník N

J. F. Kennedy sa bál nesprávneho typu černocha. Sonny Liston vraj nechal Aliho vyhrať

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Jeho otec mal 24 ďalších detí, Liston sa nikdy nenaučil čítať a jeho záhadná smrť naznačuje, že sa ho zbavila mafia.

Bál sa ho aj Muhammad Ali. „Zo všetkých mužov, proti ktorým som sa postavil v ringu, bol tým najstrašidelnejším,“ povedal. Išlo o Sonnyho Listona, ktorého život aj smrť sú zahalené tajomstvami.

Liston súperov knokautoval 39-krát, ôsmich porazil už v 1. kole.

Protivníci sa báli jeho obrovskej telesnej sily. Prezývali ho Big Bear (Veľký medveď) a časopis The Ring ho zaradil k desiatim najlepším majstrom sveta v ťažkej váhe v dejinách.

Keď však proti nemu pred 55 rokmi nastúpil Muhammad Ali (vlastným menom Cassius Clay), knokautoval ho po 1 minúte a 44 sekundách. Ali ho na podlahu ringu zrazil tzv. „fantómovým úderom“, ktorý si väčšina divákov ani nevšimla.

Z toho okamihu existuje fotografia, ktorá patrí k najslávnejším v dejinách športu. Ali na nej na ležiaceho Listona kričí, aby vstal: „Vstávaj a bojuj!“

Išlo o druhý súboj Aliho s Listonom v priebehu pätnástich mesiacov. Do prvého vchádzal Ali ako 22-ročný outsider, Liston bol vtedy úradujúcim šampiónom v ťažkej váhe.

Britský boxer Henry Cooper vtedy vyhlásil, že ak Liston Aliho porazí, nebude s ním boxovať. „Listona nechceme stretnúť ani pri prechádzke na rovnakej ulici,“ prekvapil Cooperov manažér Jim Wicks.

Novinár Los Angeles Times napísal, že Ali môže vyhrať, „iba ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie