Denník N

Týždeň v NHL: Naposledy to dokázal Gretzky. Neznámy Fín dostal Dallas do semifinále

Jamie Oleksiak (2) a Joel Kiviranta (25) oslavujú postupový gól. Foto - TASR/AP
Jamie Oleksiak (2) a Joel Kiviranta (25) oslavujú postupový gól. Foto – TASR/AP

Počas týždňa sme spoznali štyroch postupujúcich do konferenčných finále. O Stanleyho pohár zabojujú Tampa Bay Lightning, New York Islanders, Vegas Golden Knights a Dallas Stars.

Zdeno Chára dal najavo, že chce hrať aj v nasledujúcej sezóne, ale viacerí zámorskí novinári sa zhodujú, že súčasný Boston už svoje šance na druhý Stanleyho pohár premárnil.

Neznámy Fín Joel Kiviranta sa stal nečakaným hrdinom Dallasu a prekvapením play-off bol Vancouver Canucks. Postup ďalej mal na dosah vďaka brankárovi, ktorý chytil 123 zo 125 striel.

Týždeň v NHL prinášame vždy v nedeľu podvečer a posielame ho aj e-mailom ako newsletter.


1. Nie Chára, na odchode je iný obranca

Keď obranca Tampy Victor Hedman v druhom predĺžení piateho zápasu prestrelil Jaroslava Haláka, bolo jasné, že Boston v play-off končí. Nasledovalo tradičné podávanie rúk, ktoré viedol kapitán Zdeno Chára.

Dlhoročný komentátor NBC Mike „Doc“ Emrick pri záberoch sledujúcich Cháru povedal, že je „pravdepodobné, že sme ho videli v drese Bostonu Bruins naposledy“, na čo nadviazal osobnou poctou výnimočnému hokejistovi.

Chárovi zároveň s koncom v play-off vypršala ročná zmluva. Po zápase povedal, že sa o svojej budúcnosti ešte nerozhodol, ale už o tri dni neskôr dal jasne najavo, že by chcel hrať aj v nasledujúcej sezóne.

„Cítim sa silný a verím, že stále dokážem hrať a pomáhať tímu. Chcem zostať v Bostone Bruins, ísť príkladom a podeliť sa o svoje skúsenosti a zručnosti so svojimi spoluhráčmi. To sa nezmenilo,“ povedal Chára podľa NBC.

Je ako diesel, musí sa rozbehnúť. Čo sa však zmenilo a môže sa meniť aj ďalej, je Chárova úloha v tíme. V 43 rokoch najstarší hokejista NHL odohral v play-off priemerne 20 minút a 18 sekúnd na zápas, čo bolo najmenej v jeho kariére.

Chára bol stále platným hráčom v oslabeniach, ale najmä proti Tampe sa ukázalo, že korčuliarsky už nestačí rýchlejším a šikovnejším útočníkom súperov.

Fluto Shinzawa z portálu The Athletic počas série napísal, že Chára je jedným z hokejistov, ktorí najviac doplatili na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie