Denník N

Veľké kluby ho už nechcú a malé si ho nemôžu dovoliť, Balotelliho hviezda zhasína

Mario Balotelli. Foto - AP
Mario Balotelli. Foto – AP

O kontroverzného talianskeho útočníka sa v minulosti kluby bili. Stačilo zopár excesov a jedna nevydarená sezóna a dnes je SuperMario takmer na odpis.

Mario Balotelli sa mal stať jedným z top futbalových útočníkov. Nebolo tomu tak dávno, keď sa o neho preťahovali kluby v najlepších ligách Európy a boli zaň ochotné zaplatiť desiatky miliónov eur. Momentálne je však situácia iná.

Excentrický Talian nehráva často, nestrieľa góly a začína unavovať nielen trénerov, ale aj fanúšikov. Skoro nikto oň nestojí. Stal sa až príliš drahou príťažou. Rozporuplná povaha systematicky ničí kariéru kedysi perspektívneho futbalistu.

Liverpool pritom za Balotelliho zaplatil 16 miliónov libier iba pred rokom. Po úspešnej anabáze v AC Miláno si manažér Brendan Rodgers sľuboval od zlého dieťaťa talianskeho futbalu viac. Balotelli strelil v lige jediný gól a viackrát sa dostal do roztržky so spoluhráčmi.

Najnovšie si proti sebe poštval aj fanúšikov The Reds, keď sa zastal bývalého spoluhráča Raheema Sterlinga. Ten si kvôli vysokým finančným nárokom vydupal prestup do Manchestru City.

Frustrovaný Rodgers vynechal Balotelliho z predsezónnej prípravy. Jasne tým naznačil, že nenapraviteľný búrlivák nemá miesto v zostave FC Liverpool a má si hľadať nové pôsobisko. Na jeho miesto už stihol prísť z Aston Villy belgický útočník Christian Benteke.

Je pridrahý, hlásia z domova

Stále sa nájdu miesta, ktoré by Balotelliho chceli. Predovšetkým v rodnom Taliansku. Háčikom je však jeho cena. Tá v posledných rokoch rapídne klesla, no napriek tomu je stále pomerne vysoká. Teda aspoň pre potenciálnych záujemcov, ktorí už nie sú z radov bohatých. Patria medzi nich Sampdoria Janov, či Bologna.

„Zabudnite na Balotelliho. Jeho plat by nás stál 10 miliónov eur. Za tú cenu môžem mať osem takých hráčov,“ zhodnotil pre reportéra SkySports Italia šéf janovského klubu Massimo Ferraro. „Ak by si pýtal menej, prijal by som ho s otvorenou náručou. “

Podobne sa vyjadril aj generálny manažér Claudio Fenucci z tímu nováčika Serie A z Bologne. „Ak Balotelli zníži svoje nároky, sme ochotní diskutovať,“ povedal pre denník Corriere dello Sport.

Ponuka od starého priateľa

Aj Marco Amelia, dlhoročný Balotelliho priateľ a bývalý spoluhráč z AC Miláno, by rád pomohol naštartovať zabrzdenú kariéru vyhláseného talentu. Brankár Perugie je totiž vlastníkom treťoligového klubu Lupa Castelli a práve tam by Balotelliho rád uvidel.

Podľa Ameliu by návrat do nižšej talianskej súťaže bol pre Balotelliho akousi očistnou kúrou. Zámer presvedčiť ho o správnosti tohto kroku vyjadril v pravidelnej relácii na SkySports Italia.

„Našim cieľom je priviesť môjho priateľa Maria Balotelliho. Potrebuje začať odznova, lebo vidíme, že sa mu nechce hrať. Fanúšikovia sú proti nemu a on už prestal ukazovať svoje kvality. Bol by to preň prvý krok k očiste. Spravil by pritom dva kroky späť, no ukázal by, čoho je schopný,“ povedal Amelia. „Je to čosi, čo sa vo futbale nikdy nestalo, ale on to môže urobiť.“

A veru ani nestane. Balotelli už Ameliovi prostredníctvom denníka La Repubblica odkázal, že z pochopiteľných dôvodov jeho ponuku prijať nemôže. „Vďaka za ponuku, ale z mnohých dôvodov, ktoré určite pochopíš, to nemôžem spraviť. Každopádne vás budem sledovať a podporovať.“

Šancou na vykúpenie Katar

Balotelli sa zdanlivo ocitol v slepej uličke. Podľa Gianfranca Zolu, bývalého hráča FC Chelsea, ktorý momentálne pôsobí ako tréner na Arabskom poloostrove, by jednou z ciest mohol byť práve prestup do Kataru. Odporúčal ho v reakcii pre denník Daily Mail aj reprezentačnému kolegovi s podobným problémom – Antoniovi Cassanovi.

„Balotelli a Cassano? Sú to dvaja špičkoví hráči, pre ktorých by to bola príležitosť zahrať si v lige, kde je na nich vyvíjaný menší tlak. Mali by šancu získať späť potrebnú energiu a vrátiť sa do Európy ako protagonisti,“ vyriekol kouč Al-Arabi.

„Odporúčal by som to ako skúsenosť. Ak by som mal príležitosť ich podpísať, okamžite by som to urobil,“ dodal.

Na milosť ho asi vezme Lazio

Nakoľko finančné záruky vie Liverpoolu poskytnúť iba solventný záujemca, jednou zo zvažovaných možností stále zostáva aj prípadné Balotelliho hosťovanie. Už začiatkom júla sa o služby 24-ročného útočníka zaujímala Fiorentina. Z dohody však zišlo.

Ako sa však zdá, Liverpool pripustil možnosť, že štandardnou cestou predaja sa kotvy menom Balotelli len tak ľahko nezbaví. Balotelliho agent Mino Raiola sa vraj v uplynulých dňoch stretol s vedením Lazia Rím aby rokoval aj o prípadnom hosťovaní svojho klienta.

Podľa reportáže La Repubblica prezident Claudio Lotito navrhol Liverpoolu ročné hosťovanie s protihodnotou 2 milióny eur a prípadnou opciou vo výške 18 miliónov. Lazio by taktiež platilo len 30% z dohodnutého 6-miliónového platu, ktorý má Balotelli v Liverpoole poberať ďalšie dva roky.

Či bude práve návrat do hlavného mesta Talianska vykúpením, ukážu najbližšie mesiace. Kombinácia klubu s ultrapravicovými fanúšikmi a kontroverzného reprezentanta Squadra Azzurra tmavej pleti je prinajmenšom zaujímavá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie