Denník N

Sú pochybnosti o Kočnerovej vine dôvodné?

Marian Kočner. Foto N - Vladimír Šimíček
Marian Kočner. Foto N – Vladimír Šimíček

Myšlienkové pochody sudcu pri posudzovaní viny obžalovaného nie sú až také odlišné od laického spôsobu myslenia, aby sa verejnosť nemohla kvalifikovane pýtať, či je jeho verdikt správny.

Autor je vedúci Katedry teórie práva a ústavného práva
na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity
a vedecký pracovník v Ústave štátu a práva SAV

Hoci tragická smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej viedla k výraznému preskupeniu politickej moci v krajine, verejnosť stále čakala na konečný moment katarzie, na zadosťučinenie, ktoré nedokáže privodiť žiadne politické víťazstvo, ale iba spravodlivý rozsudok. Slovenský proces storočia sa však pred prvostupňovým súdom skončil šokujúcim verdiktom: Marián Kočner a Alena Zsuzsová sú nevinní. Namieste je preto otázka, kde sa stala chyba.

Ako prvé sa ponúka vysvetlenie, že všeobecné očakávanie opačného výsledku vzbudili médiá, ktoré z procesu spravili tému svojich titulných stránok. Aj tá najúprimnejšia snaha informovať o procese objektívne mohla byť podvedome marená onou túžbou po katarzii, ktorá bola o to silnejšia, že v merite veci išlo o chladnokrvnú popravu kolegu za výkon jeho povolania. V novinách tak mohli dostávať argumenty obžaloby viac priestoru a väčšiu váhu ako argumenty obhajcu.

Druhým vysvetlením by mohlo byť, že myšlienkové pochody skúsených sudcov pri posudzovaní viny obžalovaného sa líšia od úvah laickej verejnosti, ktorá ešte nemá vypestovaný cit pre nuansy trestného práva a ešte nie je zbehnutá v tom, aký typ dôkaznej situácie vedie k akému typu záveru. Toto vysvetlenie sa pritom nevylučuje s tým prvým, takže spoločne môžu vytvárať synergiu úmernú veľkosti prekvapenia, s ktorým sa štvrtkový verdikt trestného senátu stretol.

V nasledujúcich riadkoch sa zamyslíme, či je trestnoprávne posudzovanie viny obžalovaného skutočne také vzdialené laickým predstavám o trestnej justícii a či sú otázky laickej verejnosti na margo dotknutého rozsudku legitímne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie