Denník N

Pediatrička Prokopová vyvracia mýty o škodlivých rúškach: Deti majú kyslíka dosť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V červených a oranžových regiónoch by sa mali rúška nosiť v školách povinne aj naďalej, tvrdí pediatrička Elena Prokopová.

Detská lekárka Elena Prokopová je hlavnou odborníčkou ministerstva zdravotníctva na primárnu pediatriu a nastavovala hygienické opatrenia pre školy v konzíliu odborníkov. V rozhovore vyvracia všetky mýty, pre ktoré rodičia nesúhlasia s nosením rúšok v školách. Odpor rodičov Prokopovú prekvapil: „Keby sme im v apríli povedali, že deti smú ísť do školy a stačí len to, aby si nasadili rúško, považovali by to za veľké víťazstvo.“

V rozhovore sa dočítate:

  • ako sa na koronavírus testujú malé deti;
  • prečo by sa mohla predĺžiť povinnosť nosenia rúšok;
  • či premiér Matovič ovplyvnil rozhodnutie o povinných rúškach;
  • aké sú výnimky z nosenia rúšok.

Medzi nakazenými je aktuálne aj niekoľkomesačné dieťa. Aký priebeh má koronavírus u takých malých detí?

Deti do jedného roka majú pri koronavíruse príznaky súvisiace s tráviacim traktom – vracanie, hnačky, zvýšené teploty. Vôbec však nemusia mať príznaky súvisiace s dýchacou sústavou. Môžu, ale nemusia. U týchto detí musíme pri každom vracaní a hnačke predpokladať túto anamnézu. Najmä vtedy, ak je v rodine niekto pozitívny.

Môžu sa testy na koronavírus robiť aj deťom?

Testovanie maličkých detí nie je štandardné. Rodič každého dieťaťa, ktoré mi príde do ambulancie, dostane štyri otázky. Či niekde cestoval, či nie sú v karanténe, či boli pozitívne testovaní alebo či nemajú príznaky. Ak budú odpovede negatívne a príde dieťa s takýmito príznakmi, nepredpokladám, že by to mohol byť koronavírus.

Testujú sa aj tieto malé deti?

Testovať deti môžete už odmala. Ale treba vedieť ako, deti sú veľmi rozličné. Sú deti, ktoré lepšie zvládnu výter z hrdla, iné skôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie