Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O nebezpečných vodách Stredozemného mora, kde hrozí vypuknutie vojenského konfliktu

Pláž na vojenskom stanovisku, ktoré využíva turecká armáda, pred opustenými hotelmi v prímorskom meste Varosha vo Famaguste na juhovýchode Cypru. Foto - TASR/AP
Pláž na vojenskom stanovisku, ktoré využíva turecká armáda, pred opustenými hotelmi v prímorskom meste Varosha vo Famaguste na juhovýchode Cypru. Foto – TASR/AP

James Stavridis je americký admirál a bývalý veliteľ síl NATO v Európe. V tomto komentári pre Bloomberg píše, že je znepokojený situáciou v Stredozemnom mori, ktorého vody sa podľa neho dnes stali najnebezpečnejšími na svete a ako oblasť možného vojenského stretu dokonca predstihlo Juhočínske more alebo Arabský záliv.

Dôvodov je niekoľko. Je pravda, že Stredozemné more bolo už po tisícročia strategickou križovatkou Grékov, Peržanov, Egypťanov, Židov, Feničanov, Rimanov, križiakov a mnohých ďalších bojovníkov, ale hoci aj počas studenej vojny to boli riskantné vody, teraz je to podstatne horšie.

„Nikdy som nevidel také napätie na východe Stredomoria, dokonca ani v časoch, keď tam bojoval Izrael so svojimi susedmi, ako teraz,“ píše Stavridis.

Hlavným faktorom je nedávny objav

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie