Denník N

Obmedzovanie interrupcií byrokraciou zasiahne najslabších

Skupina okolo poslankyne Záborskej cielene vytvára administratívne bariéry proti interrupciám. Vo všeobecnosti platí, že ich výrazne lepšie dokážu prekonávať jednotlivci s vyšším vzdelaním, príjmom, kvalitným spoločenským a rodinným zázemím.

Autor pôsobí v Ústave verejnej politiky FSEV UK

Napadlo vám niekedy, že dlhé rady na úradoch, neprívetiví úradníci, povinnosť opakovaných návštev na úrade či správne poplatky sú vedomou stratégiou miestnej samosprávy alebo štátneho úradu? Riešia tým buď svoje obmedzené kapacity, alebo sa snažia odradiť žiadateľov. Ide o administratívne bariéry, ktoré sa nachádzajú v každej oblasti verejnej politiky, a Slovensko nie je výnimkou.

Sú jedným z nástrojov, ktoré môže štát využívať na dosiahnutie vedomého cieľa. Ak sú však spravené neuvážene, tieto bariéry výraznejšie zasiahnu skupiny ľudí, ktoré sú už znevýhodnené aj bez nich.

Potraty. Dejiny slovenských kultúrnych vojen od Hlinku po Kuffu

V knižnej edícii Denníka N vyšla kniha venovaná potratom a ich úlohe v slovenských kultúrnych vojnách.

Kúpiť si ju môžete v Obchode Denníka N.

Byrokratická záťaž

Herd a Moynihan vo svojej knihe o administratívnej záťaži pri prístupe k službám a plneniu zákonných povinností ukazujú, že nejde len o priame náklady v podobe času stráveného vypĺňaním dokumentov, čakaním na úrade, cestovaním či platením poplatkov.

Dôležitým rozmerom sú náklady súvisiace s nadobudnutím informácií (učením sa), napríklad v podobe zložitých zákonov, postupov a formulárov. A v neposlednom rade o psychologické náklady, ako sú stigma v prípade uchádzania sa o sociálne dávky či stres a frustrácia v súvislosti s plnením administratívnych procesov.

Od regulácie potratov po úpravu ekonomickej pomoci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Komentáre

Teraz najčítanejšie