Denník N

Cifrová Ostrihoňová: Najviac sa ma dotýka, keď ľudia spochybňujú, či som dobrá matka

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová má na Instagrame, kde komentuje aktuálne udalosti, odporúča knihy či otvorene hovorí o svojom vzťahu a materstve, takmer 200-tisíc sledovateľov.

„Bežne sa mi stáva, že mi napíše žena, ale niekedy aj muž a pýtajú sa ma, ako odísť zo vzťahu, v ktorom ma muž neustále uráža, neváži si ma, nonstop sa hádame, vyčíta mi, že som zlá matka,“ hovorí Cifrová Ostrihoňová. „Vtedy si v hlave hovorím, že to je jedno ako, len jednoducho odíď, zbaľ sa a choď. A potom si uvedomím, že to vôbec nie je také jednoduché.“

Blížite sa k hranici 200-tisíc sledovateľov na Instagrame. Záleží vám na tom, koľko ľudí vás sleduje?

Pamätám si, že 100-tisícovú hranicu som si všímala oveľa viac. Pri 200-tisíc fanúšikoch som začala ešte viac premýšľať nad tým, čo zverejním. Nikdy by som nechcela zverejniť nič, čo by sa mohlo niekoho dotknúť, uraziť alebo dať zlý príklad. Zároveň si uvedomujem, že množstvo vecí môže byť vytrhnutých z kontextu. To znamená, že pri 200-tisíc sledovateľoch nebudem otvárať šampanské, skôr si poviem, že musím byť ešte o čosi opatrnejšia.

Na Instagrame veľa píšete o histórii, zdravotníctve, knihách, vzťahoch aj materstve, snažíte sa formovať názory ľudí na rôzne témy. Nie je pre vás lákavé mať čo najviac fanúšikov, aby ste mali dosah na čo najviac ľudí?

Takto to znie hrozne. Poznám oveľa lepšie a múdrejšie svetonázory, ktoré by malo byť počuť, než je ten môj. V poslednom čase som si našla celkom efektívnu stratégiu, ako komunikovať o spravodajskejších témach. Keď to uverejním cez nejakú peknú fotografiu, ktorá ľudí zaujme, tak je oveľa pravdepodobnejšie, že budú tie moje litánie pod ňou čítať. Môj manžel mi sám hovorí, že on tie moje texty k fotografiám často ani nečíta, lebo na to nemá čas.

Pýta sa ma, či by som to nemohla napísať kratšie, ale beriem to tak, že na obsah máme trocha iný názor. Čím viac ľudí sa k tej fotografii dostane, tým je pravdepodobnejšie, že sa k niekomu dostane aj správa pod ňou. Tých ľudí potom môžu začať zaujímať iné profily, iné informácie, inak podané informácie. Nemyslím si, že tým mením svet alebo že tým robím čosi špeciálne. Len chcem svojich odberateľov občas na niečo upozorniť.

Sit Down s Veronikou bude aj súčasťou regionálneho projektu Denníka N. Vstupenky si môžete kúpiť tu.

Napriek tomu človek, ktorý má 200-tisíc sledovateľov, dokáže meniť názory ľudí vo svojom okolí. Zverejnili ste v minulosti niečo, čo by ste už nezopakovali?

Nezverejnila. Na Instagram zvyčajne nedávam organizácie alebo ľudí, ktorí sú pre mňa noví, iba tých, ktorým dôverujem. Ale stalo sa mi, že som si v niektorých situáciách povedala, že svoj obsah musím zmeniť. Ľudia mi napríklad zvykli písať, že tomuto človeku treba darovať krv alebo inak pomôcť, a ja som tú výzvu vždy zverejnila, lebo som si povedala, že veď mňa to nič nestojí, a ak čo i len desať mojich sledovateľov prispeje, je to lepšie ako nič. Potom mi však napísali z nemocnice, že po mojej výzve im prišlo veľa darcov krvi a oni to so svojou kapacitou nemajú šancu zvládnuť.

Potom mi písali, že dievčatko, ktorému sme sa zbierali na liečbu, už tie peniaze má a ďalšie peniaze už ľudia nemajú posielať. Zlý pocit som mala aj pred Vianocami, keď som zverejnila charitatívny adventný kalendár, to znamená, že som každý deň zverejnila nejakú charitatívnu výzvu alebo organizáciu, ktorej sme v ten deň prispievali. Mnohé organizácie či ľudia mi písali, nech aj ich zaradím do svojho adventného kalendára, pýtali sa ma, prečo som tam zaradila týchto a nie tamtých. Snažila som sa všetky tie výzvy zverejňovať, až som tam zrazu mala šesť rôznych prosieb o pomoc za jeden deň a uvedomila som si, že to nemá taký veľký efekt. Toto som zmenila. Viacerým organizáciám, aj skvelým organizáciám, som napísala, že na ich podporu, bohužiaľ, nemám kapacitu.

Ako reagovali?

Niektorí zostali zaskočení. Ale ja som videla, že ak zverejňujem príliš veľa výziev, ľudia už na ne neklikajú a začínajú ich ignorovať všeobecne. Veľmi mi v tom pomohla Ľudka Kolesárová (PR manažérka Dobrého anjela – pozn. red.), ktorá mi povedala, že sa mám upokojiť a necítiť potrebu dať tam všetko, o čo ma žiadajú, lebo mám pocit, že predsa by som mala, a že je v poriadku to triediť. Že množstvo rodín už od niektorých organizácií pomoc dostáva. Je úplne v poriadku, že sa snažia akokoľvek získať ďalšiu pomoc, ale nie je mojou automatickou povinnosťou všetko zverejňovať. To, čo som ešte pred pol rokom robila pred Vianocami, už dnes robím inak.

Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Čo ste ešte na Instagrame zmenili?

Už napríklad väčšinou nepostujem fotografie v reálnom čase. Ak som niekde na prechádzke a chcem dať odtiaľ nejaký príbeh na Instagram,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie