Denník N

Ignorovanie moslimov v Beitare Jeruzalem je hanebné, hovorí izraelský novinár pred zápasom so Slovenskom

Uri Levy. Foto - archív U. L.
Uri Levy. Foto – archív U. L.

Hamšík je už za najväčšou slávou a nemáte rozdielového hráča ako Moravčík, ktorý bol fantastický, hovorí Uri Levy.

Novinár Uri Levy patrí k najznámejším futbalovým novinárom v Izraeli, venuje sa predovšetkým prepojeniu tamojšieho futbalu s politikou. Pozývajú si ho ako hosťa do zahraničných médií, objavil sa v diskusných reláciách BBC či Athleticu. Opakuje, ako sa v Izraeli nedá oddeliť futbal od politiky.

Dnes večer nastúpi Izrael v zápase Ligy národov proti Slovensku, ktoré potrebuje po jednoznačnej domácej prehre s Českom (1:3) bodovať.

Hoci Levy rozpráva o problémoch v izraelskom mužstve, myslí si, že Izrael môže doma vyhrať. Slovensko považuje za kvalitné mužstvo, ale hovorí, že už z neho nejde až taký strach ako počas vrcholu formy Mareka Hamšíka. Hamšík bude Slovákom v Izraeli opäť chýbať, z Číny nemohol pricestovať vzhľadom na karanténne opatrenia.

Je Izrael momentálne silným tímom?

Súčasný izraelský tím nie je v optimálnom stave. Hrali sme pod rakúskym trénerom Andim Herzogom, ktorý odišiel pre koronavírus. Hralo sa systémom 3-5-2 a útočným štýlom, na ktorý sa síce dobre pozeralo, ale boli sme zraniteľní v defenzíve. Teraz tím vedie Willi Ruttensteiner, ktorý kedysi pracoval ako technický riaditeľ pri rakúskej reprezentácii a v podstate priviedol do Izraela Herzoga, a to spolu s Alonom Hazanom, bývalým izraelským reprezentantom a niekdajším hráčom Watfordu.

Táto generácia hráčov je pomerne dobrá, kapitán Bibras Nathko hrá za Partizan Belehrad a je tam kľúčovým hráčom. V útoku máme Erana Zahaviho, skvelého kanoniera z čínskej ligy, kedysi bol najlepším strelcom kvalifikácie na Euro. V týchto dňoch ho chce Fenerbahce Istanbul, všetci jeho fanúšikovia túžia, aby ho kúpili. Čaká nás však obmena generácií. Teraz sme pomerne nepredvídateľným tímom, môžeme kohokoľvek poraziť, ale zároveň aj s hocikým prehrať. Máme problémy v defenzíve, ak by sme teda proti Slovákom napádali vysoko, môže sa nám to vypomstiť.

Čo očakávate od Slovenska?

Povedal by som, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie