Denník N

Preukážme svoju statočnosť tým, že sa zlu dokážeme smiať, tvrdil Jiří Menzel

Jiří Menzel (23. 2. 1938 - 5. 9. 2020). Foto - Peter Procházka
Jiří Menzel (23. 2. 1938 – 5. 9. 2020). Foto – Peter Procházka

„Každý z nás vie, že život je krutý a smutný. Je zbytočné to ukazovať ešte vo filme. Preukážme svoju statočnosť tým, že sa zlu dokážeme smiať. V tom smiechu nehľadajme cynizmus, ale zmierenie,“ napísal mladý, v tom čase ani nie tridsaťročný Menzel nadriadeným v štúdiu Barrandov, keď chceli vedieť, o čom bude jeho prvý dlhý film Ostro sledované vlaky.

Tie isté slová by však mohli byť mottom všetkých ďalších filmov, ktoré známy český režisér, herec a divadelník nakrútil.

Nová vlna

Patril spolu s Milošom Formanom, Janom Němcom či Věrou Chytilovou k najväčším menám československého filmového zázraku 60. rokov. Už za svoj prvý celovečerný film Ostro sledované vlaky získal amerického Oscara. Stále pritom tvrdil, že za všetky úspechy nevďačí sebe, nejakému vlastnému geniálnemu talentu, ale skôr niečomu inému. Okolnostiam, šťastnej náhode.

„Všetko, čo sa mi v živote podarilo, podarilo sa mi ľahko. Čo sa mi nepodarilo, nepodarilo sa mi preto, že som sa spoliehal na tú ľahkosť. Napriek všetkým kotrmelcom, ktoré sme na tomto kúsku planéty v uplynulých sedemdesiatich piatich rokoch prežili, mal som nezaslúžene šťastný život,“ napísal vo svojej autobiografii Rozmarná léta.

„Oscar sa dáva za film, ktorý sa páči Američanom, a ten za cudzojazyčný film navyše musí mať šťastie, že sa do Ameriky vôbec dostane. Samozrejme, Oscar

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie