Denník N

Tvár bieloruských protestov uniesli za bieleho dňa, schňapli ju na ulici a vtlačili do mikrobusu

Demonštranti na pochode smerom k sídlu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Foto - TASR/AP
Demonštranti na pochode smerom k sídlu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Foto – TASR/AP

Lukašenko stupňuje policajné násilie, no aj mesiac po zmanipulovaných voľbách proti nemu chodia protestovať desaťtisíce ľudí. EÚ stále iba pripravuje sankcie.

Maryja Kalesnikavová ako jediná z troch „žien triumvirátu“ po zmanipulovaných prezidentských voľbách zostala v Bielorusku.

Stala sa dokonca členkou takzvaného Koordinačného výboru, ktorý sa snaží presadiť zopakovanie volieb tak, aby boli slobodné a férové. Také v Bielorusku mali naposledy v roku 1994, keď sa vďaka nim dostal k moci Alexandr Lukašenko.

V pondelok dopoludnia 38-ročnú Kalesnikavovú v centre Minska podľa miestnych médií uniesli neznámi muži a mikrobusom ju odviezli na neznáme miesto. Ako napísal bieloruský server Tut.by, násilná scéna sa odohrala okolo desiatej ráno pred Národným umeleckým múzeom.

Takto ju pre server opísala svedkyňa Anastasia: „Spoznala som ju a rozmýšľala som, že ju oslovím, porozprávame sa a poďakujem sa jej.“

Nakoniec si to však rozmyslela, zdala sa jej totiž unavená, a tak jej aspoň chcela ukázať srdce. Potom však už len počula zvuk padajúceho telefónu a videla, ako ľudia v civile a maskách nakladajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie