Denník N

UA 🚚 400 k 🔜 SK: Dialóg z ukrajinskej hranice v spisovnej emotikončine

Záber z Lekároviec neďaleko hranice. Foto N - Andrej Bán
Záber z Lekároviec neďaleko hranice. Foto N – Andrej Bán

Smartfóny ponúkajú možnosti šifrovanej komunikácie, ktorá sudcov v prípade Kočnera a Zsuzsovej nepresvedčila. Pozrime sa preto na iný možný príklad.

Na začiatok vylúčme z úvah fakt, že by boli ľubovoľní páchatelia natoľko hlúpi, že by si explicitne písali o odovzdaní finančnej odmeny za nájomnú vraždu. Ak to povieme jemne, tak neprezieravé (ak chcete, sebavedome drzé) od Kočnera a Zsuzsovej bolo už to, že si v inkriminovanom čase vôbec niečo písali. A teda nepreberali akékoľvek citlivé témy osobne, povedzme na prechádzke v lese plnom spevavých vtákov so smartfónmi odloženými v aute.

Ale dobre. Dajme tomu, že (dnes už notoricky známe) emotikony aspoň dvoch z troch sudcov senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nepresvedčili. Len na osvieženie pamäti. Kočner poslal Zsuzsovej asi dve hodiny pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej toto: „50 🔜 ☠️“.

Sumár emotikonov znie ako dôkaz v kontexte Andruskóovej výpovede, že vrahovia mali dostať 50-tisíc eur, zrozumiteľne a dáva jediný možný zmysel. Aké sú iné možné vysvetlenia? Že päťdesiat pirátov čoskoro obsadí loď na Dunaji? Alebo si dotyční dvaja čoskoro odovzdajú päťdesiat ampuliek jedu?

Samozrejme, akákoľvek

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie