Denník N

Bola symbolom starej školy a nezávislosti. Slávna rodina po takmer polstoročí opúšťa F1

Frank Williams s Ralfom Schumacherom v roku 2000. Foto - archív TASR/AP
Frank Williams s Ralfom Schumacherom v roku 2000. Foto – archív TASR/AP

Po úzkych serpentínach vo vrchoch nad francúzskym letoviskom Nice sa z kopca ženie malý, sivý ford.

Jeho tenké pneumatiky škrípu na horúcom asfalte v zákrutách, do ktorých auto vlieta s takou rýchlosťou, že jeho zadná časť sa prešmykuje až k zvodidlám na druhej strane cesty.

Šofér Frank Williams, spolumajiteľ a vedúci stajne Williams z prestížnych okruhov formuly 1, sa z jarného testovania svojich monopostov na okruhu ponad Nice ponáhľa na letisko ležiace na mestskom pobreží.

Musí za každú cenu stihnúť posledný let domov do Anglicka – mechanik, podnikateľ a športovec v jednom má nasledujúce ráno bežať krajské kolo polmaratónu.

Uháňajúci ford sa v zákrutách kolíše čoraz silnejšie. Frankov čoraz viac rozrušený spolujazdec a tímový marketér Peter Windsor sa znepokojene pýta, či v aute fungujú brzdy.

Sústredený Frank mu s pokojom v hlase odpovedá, že všetko je v poriadku.

Píše sa rok 1986 a tím Williams má podľa predsezónnych očakávaní našliapnuté na zisk tretieho titulu šampióna F1. Hviezdnej dvojici pilotov Nelson Piquet a Nigel Mansell, obklopenej špičkovým tímom inžinierov a sediacej v najrýchlejších autách súťaže, nemôže podľa všeobecnej mienky nikto konkurovať.

Namiesto predom vydláždenej cieľovej rovinky však spoza zákruty v kopcoch nad Nice na trieliaci ford vyskakuje nenápadná kamenná stena.

Auto vo vysokej rýchlosti vyletí do vzduchu. Na zem dopadá prevrátené na strechu.

Frank Williams pocíti v krku prenikavú a bodavú bolesť. Tuší, že nejde o obyčajné seknutie. Na nohy sa už nikdy nepostaví.

Rodina nadovšetko

O tri desaťročia neskôr sa fanúšikom formuly 1 ponúka ikonický pohľad – Claire Williamsová, jediná žena na vedúcej pozícii vo F1, stojí v tímovej garáži Williams Racing pri svojom takmer 80-ročnom otcovi Sirovi Frankovi Williamsovi. Ten je pripútaný na vozík a uprene sleduje obrazovku visiacu zo steny.

Jeho oči sa pri pozorovaní prebiehajúcich pretekov takmer nehýbu, zato

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie