Denník N

Dobré znamenie pre vakcínu, opätovne nakazený už znovu neochorel. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Daniele Levis Pelusi
Ilustračné foto – Unsplash/Daniele Levis Pelusi

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby COVID-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom peer-review, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, čo vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Skvelá správa pre vakcínu

V médiách sa objavuje množstvo odborných správ, ktoré však nie sú vždy vedecky podané a vysvetlené. Problémom takýchto správ nie je to, že sa objavujú, ale že sa často nesprávne interpretujú.

Pridala sa k nim aj informácia z konca prázdnin, že istý Hongkončan sa koronavírusom nakazil už druhý raz. Správa uvádza, že pri prvej nákaze javil muž len mierne príznaky a že po druhý raz dokonca žiadne. Potiaľto by to bolo v poriadku.

V správe sa však ďalej špekuluje, že to predstavuje nejaký problém pre potenciálne vakcíny. A to už nie je žiadna pravda. Je to presne naopak!

Imunita totiž nefunguje tak, že keď ju máte, tak sa na vás vírus ani len neprichytí. Nie. Prichytí sa, ale len na krátky čas. Na pár dní či hodín. Nestihne sa udomácniť, lebo ho zlikvidujú pripravené imunitné bunky a protilátky skôr, než stihne vyvolať ťažkosti.

Je to podobné ako napríklad s komármi. Ak si oblečiete brnenie, komár si na vás síce sadne, ale už si nepichne.

Z vedeckej literatúry je dnes jasné, že ľudia, ktorí prekonali ochorenie so štandardnými, miernymi alebo stredne ťažkými príznakmi si vybudovali kompletnú, teda protilátkovú aj bunkovú imunitnú pamäť a ochranu proti vírusu.

Na rozdiel od nich ľudia s veľmi ťažkým priebehom mali postupnosť imunitných odpovedí narušenú a u nich existuje riziko, že si imunologickú pamäť nevyvinuli. Práve takýmto pomôže očkovanie. Vybudujú si ochranu bez rizika závažného ochorenia.

Muž, ktorý bol druhýkrát pozitívny na koronavírus a nemal už žiadne príznaky, je dôkazom toho, že jeho imunita funguje a že rovnako bude fungovať aj účinná vakcína. Pre vakcínu je to skvelá správa.

2. Nič sa nezmenilo, rúška fungujú

Pre tých, čo ešte stále neveria tomu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie