Denník N

Vo Švédsku sa na karanténu nevykašľali. Vyvraciame chyby Bukovského a Maleca o koronavíruse (2. časť)

Dietológ Igor Bukovský (vľavo) a onkológ Vladimír Malec. Reprofoto – Dr. Igor Bukovský – AKV/YouTube
Dietológ Igor Bukovský (vľavo) a onkológ Vladimír Malec. Reprofoto – Dr. Igor Bukovský – AKV/YouTube

Onkológ Vladimír Malec a dietológ Igor Bukovský majú medzery v znalostiach o vakcínach, rúškach, imunite či epidemiologickej situácii vo Švédsku.

prvej časti textu sa Denník N bližšie pozrel na viaceré vyjadrenia dietológa Igora Bukovského a onkológa Vladimíra Maleca z Onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici o tom, že COVID-19 je banálne ochorenie (nie je), vírus sa vyčerpáva (len hypotéza, reálnejšie sú iné vysvetlenia) alebo že 80 percent populácie sa novým koronavírusom nemôže vôbec infikovať (tvrdenie bez dôkazov).

V druhej časti textu bude reč o imunite, rúškach, epidemiologickej situácii v Česku a vo Švédsku, mRNA vakcíne či PCR testoch. Naozaj sa vo Švédsku „na karanténu vykašľali“ a „nestalo sa nič hrozné“, ako vraví Malec, a naozaj nie je isté, že „nosenie rúška bráni šíreniu infekcie“, ako vraví Bukovský?

Lekári sa v diskusii, ktorá zaujala dezinfoscénu, vyjadrovali k epidemiológii, virológii či imunológii, hoci sa venujú dietológii a onkológii. Denník N preto oslovil vedkyňu a vedcov z UK a SAV – epidemiologičku, virológa, imunológa, matematika a molekulárneho biológa –, aby sa k jednotlivým témam podľa svojej odbornosti vyjadrili.

Stanovisko zaslalo Denníku N aj ministerstvo zdravotníctva.

Denník N v piatok kontaktoval onkológa Maleca, na otázky doteraz nezareagoval, hoci sa Denník N uistil, že ich dostal. Reakciu lekára Bukovského prinášame nižšie.

Oslovení odborníci: 

  • virológ Boris Klempa: vedúci oddelenia ekológie vírusov vo Virologickom ústave Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied;
  • matematik Richard Kollár: Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave;
  • imunológ Vladimír Leksa: Ústav molekulárnej biológie SAV;
  • molekulárny biológ a genetik Tomáš Szemes: vedúci Centra genomiky a bioinformatiky vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave;
  • epidemiologička Alexandra Bražinová: Ústav epidemiológie Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

O imunite

Bukovský: „Argument, že prekonanie infekcie nevytvára imunitu, ale vakcína zastaví šírenie infekcie, je bláznovstvo.“ Malec: „Tvrdiť, že imunita po prekonaní je bezvýznamná, ale vakcína nám pomôže, je v rozpore s elementárnou logikou.“

Podľa imunológa Vladimíra Leksu z Ústavu molekulárnej biológie SAV „nie je pravda, že imunita vytvorená ochorením a očkovaním je vo všetkých smeroch porovnateľná“.

„Áno, po ochorení je človek zvyčajne imúnny, ale iba v prípade, že ochorenie prežije. Imúnny je však aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie