Denník N

Gabčíkovo odmietlo utečencov, starosta bude písať ministrovi

Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity? Odpoveď miestnych bude jasná až večer. Foto N - Matej Dugovič
Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity? Odpoveď miestnych bude jasná až večer. Foto N – Matej Dugovič

Aktualizované 20:20 – Ministerstvo vnútra tvrdí, že výsledok referenda proti utečencom nebude rešpektovať, starosta Gabčíkova im chce v pondelok napísať list. Viacerí miestni sa sťažujú, že im nikto neprišiel situáciu s ubytovaním migrantov vysvetliť.

Obyvatelia Gabčíkova v referende odmietli zriadenie tábora pre utečencov. K urnám ich prišlo 58 percent, proti zriadeniu hlasovalo 2501 ľudí, za pomoc utečencom bolo iba 86 obyvateľov.

Starosta obce povedal, že v prípade úspešného referenda pošle list ministerstvu vnútra, migračnému úradu a Slovenskej technickej univerzite, aby názor ľudí rešpektovali.

„Neželáme si v obci utečencov,“ povedal po vyhlásení výsledkov starosta obce Iván Fenes. „Chceme, aby sa obyvatelia nášho mesta cítili v bezpečí, aby ich život, zdravie a majetok nebol ohrozený.“

„Pre obec je miestne referendum právne relevantné. Pre ministerstvo vnútra ako orgán štátu však nie sú výsledky referenda záväzné a zákon mu neukladá na ich základe konať,“ povedala pre ČTK pred referendom Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva.

Referendum bolo pokojné

Pred zariadením pre utečencov v Gabčíkove bola pokojná atmosféra. Kým deti sa po veľkom areáli bicyklovali, dospelí v miestnom referende skúšali zlomiť plány štátu dočasne presunúť do Gabčíkova 500 utečencov z preplneného rakúskeho tábora.

Účasť je pomerne vysoká už od rána, takmer celý život v obci sa v nedeľu presunul do miestnej školy, kde sa hlasuje. Vo veľkom sa ľudia presúvali k urnám najmä doobeda, keď ich z domov vytiahli dve maďarské omše. Areál školy strážia dvaja SBS-kári, podľa starostu Ivána Fenesa ich bežne využívajú aj počas iných volieb.

Archívne video: Čo vám hrozí od utečenca? Odpovedajú Gabčíkovčania (Martina Pažitková)

Prichádzajú skupinky, mladí aj starší, veselo medzi sebou debatujú. O referendum je záujem. Reportáž prišiel spraviť aj štáb rakúskej televízie Servus Krone. Komisie ani starosta zatiaľ nechcú prezradiť priebežné odhady účasti, no dúfajú, že referendum bude úspešné a ľudia zahlasujú proti zriadeniu dočasného tábora pre utečencov.

„Nehlasovala som proti táboru, ale v obci je nervozita. Sú to však takí istí ľudia ako my, myslia si, že nájdu lepší život,“ hovorí Zuzana (42). Keď tu boli pred niekoľkými rokmi iní utečenci, boli podľa nej pozitívne aj negatívne ohlasy.

Gabčíkovo dnes hlasuje proti ubytovaniu utečencov v ich obci. Foto N - Matej Dugovič
Gabčíkovo dnes hlasuje proti ubytovaniu utečencov v ich obci. Foto N – Matej Dugovič

Šesťdesiatpäťročná dôchodkyňa vraví, že o dnešné referendum je väčší záujem ako o to, ktoré vo februári organizovala Aliancia za rodinu. Hlasovala proti táboru, hovorí, že s utečencami už má zlé skúsenosti. Osobne nie, ale počula to. Jej rodičia bývajú na ulici, kde sú budovy pre utečencov, a vraj sa tam bili a hádali.

Peter (40) sa obáva, či štát dobre zmixuje utečencov z rôznych krajín. Napríklad moslimov a kresťanov, čo by podľa neho hrozilo konfliktom. Zahlasuje asi proti utečencom, no rozhoduje sa ťažko. „Mám byť solidárny s utečencami alebo s Gabčíkovom?”

Vláde vyčíta, že všetko pripravila potajomky, nikomu nič nepovedala a stále sa nevie, kedy majú migranti prísť a koľko ich vôbec bude. „Bolí to, že nás majú trochu za debilov.“

„Nikto neprišiel vysvetliť, čo sa bude diať, ani keď sme ich požiadali,“ sťažuje sa starosta. Ak bude referendum úspešné, v pondelok chce ministerstvu vnútra, migračnému úradu a Slovenskej technickej univerzite, ktorej patrí zariadenie, napísať list, aby rešpektovali názor občanov.

Ministerstvo vnútra pritom už vopred povedalo, že výsledok referenda odignoruje, polícia už plánuje posilnenie hliadok. V Gabčíkove slúži štandardne 18 policajtov, ku ktorým pre migrantov pribudnú ďalší desiati.

„Keby sme nepovedali nič, brali by to tak, že nám je to jedno. Kamkoľvek by ich dali, myslím si, že by s tým nikto nesúhlasil. Ani v Bratislave,“ vraví Peter.

Slovensko s Rakúskom dohodlo, že sa o 500 utečencov z tábora Traiskirchen postaráme iba dočasne. V Gabčíkove budú iba niekoľko mesiacov, pred skončením azylového procesu sa vrátia do Rakúska. Vláda chce okrem toho pomôcť už iba 100 migrantom, ktorí sú zo Sýrie a zároveň kresťania.

Budovú školy strážia SBSkári. Foto N - Matej Dugovič
Budovu školy strážia SBS-kári. Foto N – Matej Dugovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie