Denník N

Trump môže znova vyhrať voľby, aj keď získa menej hlasov. Volebná mapa vyhovuje republikánom

Rozloženie štátov (a počet ich voliteľov) podľa súčasných prieskumov. Zvýraznené sú len štáty, kde je výsledok viac-menej jasný, šedou sú nerozhodnuté štáty. Na víťazstvo treba 270 voliteľov. Zdroj - Real Clear Politics
Rozloženie štátov (a počet ich voliteľov) podľa súčasných prieskumov. Zvýraznené sú len štáty, kde je výsledok viac-menej jasný, šedou sú nerozhodnuté štáty. Na víťazstvo treba 270 voliteľov. Zdroj – Real Clear Politics

Biden musí mať jasnú väčšinu v celkovom počte hlasov, aby porazil súčasného prezidenta.

Keď zverejnili konečné výsledky prezidentských volieb v roku 2016, mnohí podporovatelia demokratov boli sklamaní. Ich kandidátka prehrala voľby, aj keď získala dohromady o skoro tri milióny (2,1 percenta) hlasov viac ako Donald Trump. Vnímali to ako nespravodlivosť.

Trump však získal väčšinu v zbore voliteľov, čo podľa americkej ústavy rozhoduje o prezidentovi. V dejinách USA sa iba piaty raz stalo (a druhýkrát za vyše 100 rokov), že víťaz volieb nezískal zároveň aj podporu väčšieho počtu voličov.

Tento rok sa podobný scenár môže opakovať. Dokonca je možné, že Donald Trump môže mať ešte väčšiu stratu v celkovom počte hlasov, no aj tak vyhrá.

Ako napísali The New York Times, ani jeho spojenci už neveria, že získa viac voličov ako jeho súper Joe Biden. Napriek tomu jeho šanca obhájiť funkciu je relatívne vysoká, analytický portál FiveThirtyEight.com ju vidí na 28 percentách.

Trump a celkovo republikáni totiž majú výhodu vo volebnej mape.

Ako v kľúčových štátoch?

Na to treba myslieť aj pri čítaní aktuálnych celonárodných prieskumov. Podľa nich má Biden dva mesiace pred voľbami náskok 7,1 percentuálneho bodu, čo by inak znamenalo relatívne pohodlné vedenie. Samozrejme, kandidátov čakajú dva mesiace kampane a napríklad aj tri prezidentské debaty, kde môže viac získať sebaistejší Trump ako Biden, ktorý je známy svojimi prerieknutiami.

Pokiaľ však ide o náskok v kľúčových štátoch, tu vedie v skutočnosti Biden len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie