Denník N

Filharmonici prišli do rómskej osady na letnú školu, učili deti aj koncertovali

„No toto, to je nejaký nový sólista,“ smeje sa huslistka a deti tiež. Foto N - Vladimír Šimíček
„No toto, to je nejaký nový sólista,“ smeje sa huslistka a deti tiež. Foto N – Vladimír Šimíček

Do rómskych osád na východe Slovenska prišla Česká filharmónia. Prijala pozvanie speváčky Idy Kelarovej, ktorá zostavila z najtalentovanejších detí z osád detský zbor Čhavorenge.

Na základnú školu v Lenartove chodia len rómske deti. V sobotu sa v ich triedach stretli hudobníci z Českej filharmónie.

„Chce si to niekto skúsiť?“ pýta sa huslistka a podáva deťom nástroj. Hoci v rukách držia husle prvý raz, snažia sa pri hre vyzerať čo najpresvedčivejšie. „No toto, to je nejaký nový sólista!“ smeje sa huslistka.

Hudobníci Českej filharmónie prišli na východ Slovenska pre letnú školu Romano drom (Cesta Rómov), ktorú vedie speváčka Ida Kelarová. Spolu so svojím detským zborom Čhavorenge zahrali niekoľko koncertov s filharmonikmi priamo v rómskych osadách na východe Slovenska. Niektorí hrali v osade po prvý raz, iní sa medzi slovenských Rómov vrátili už druhý raz.

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Filharmonici pred školskou tabuľou

Po príchode do dedín filharmonici nepracovali len s deťmi z letnej školy, ale aj s tými z osady. Do školy v Lenartove zavolali desiatky detí a zahrali im na violu, kontrabas aj trombón.

„Čo je toto?“ pýta sa jeden z nich a tenkým tónom napodobňuje komára, neskôr včelu, kravu, šumenie lesa a ostatní sa pridávajú.

Huslisti hrajú pieseň Čerešničky, čerešničky čerešne, deti spievajú, tlieskajú a tancujú do rytmu. Niekedy sa však zdá, akoby im rytmus nestačil a chceli by tancovať o čosi rýchlejšie.

Foto N - Vladimír ŠŠimíček
Foto N – Vladimír ŠŠimíček
 Foto N - Vladimír ŠŠimíček
Foto N – Vladimír ŠŠimíček

Deti utekajú do ďalšej triedy, hrá tam piano, violončelo aj bicie. Filharmonici hrajú Aničku, dušičku a snažia sa ich za pár minút čo najviac naučiť a zabaviť.

Vo vedľajšej triede počuť zvuk dychových nástrojov, ktoré hrajú Prší, prší, a deti dupú podľa toho, ako im ukazuje pani z filharmónie. 

Aj medzi výkresmi a nástenkami s abecedou znie koncert filharmónie veľkolepo. Deti sa snažia spievať čo najlepšie, na večernom koncerte však bude vystupovať len jedno dievča z Lenartoviec, ktoré si Ida Kelarová nedávno vybrala do svojho zboru.

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Sú aj horšie osady

Za jeden deň vyrástlo v osade pódium, na ktoré sa zmestí detský zbor aj časť českých filharmonikov. Miestny rozhlas v Lenartovciach hrá na obed pieseň Otvárajte kasíno a hneď za tým pani z obecného úradu pozýva na večerný koncert.

Popoludní hrajú v osade medzi drevenými domami bubeníci Petra Holku a o pár metrov ďalej im kontrujú miestni hudobníci – chlapec so saxofónom, harmonikári a muž, ktorý hrá na hrebeň a do bubna udiera plastovou fľašou.

„Jedna z lepších osád,“ hovorí filharmonik, ktorý prechádza pomedzi biedne domy. „V Hermanovciach behali holé deti a celé to tam bolo oveľa smutnejšie,“ spomína na návštevu spred dvoch dní violončelista.

Hoci majú s Rómami problémy aj v Čechách, osady ako na Slovensku u nich prakticky neexistujú. Trápia sa skôr s vylúčenými lokalitami v rámci miest.

Foto N - Vladimír ŠŠimíček
Foto N – Vladimír ŠŠimíček

Rómovia s dedinčanmi vychádzajú

Keď v dedine prechádzame okolo kostola, deti sa chvália, že doň chodia každú nedeľu. „Ja chodím aj v nedeľu, aj v piatok,“ prekrikuje ich spolužiak. Podľa starostky majú aj miestni ľudia s Rómami z osady dobrý vzťah. „Samozrejme, sú tu aj problémy, ale to sú všade,“ hovorí starostka Lenartova Jana Bľandová.

V obci majú rómsku občiansku hliadku, sociálnych pracovníkov a nedávno zriadili aj komunitné centrum, ponúkajú im rekvalifikačné kurzy.

Nie všetci svoju budúcnosť vidia v hudbe. Keď pochválime pekne upravenú dedinu, iba pokrčí plecami – o nezamestnaných, ktorí pomáhajú pri aktivačných prácach, vraj núdzu nemajú.

Ida Kelarová so zborom Cavorenge. Foto N – Vladimír Šimíček
Ida Kelarová so zborom Čhavorenge. Foto N – Vladimír Šimíček

Monika

„Pozri, to je Monika!“ ťahá ma za rukáv malý Miloš, ktorého sme spoznali na workshopoch v škole, a ukazuje na pódium. Monika býva v osade, dnes tu nie je ako divák, ale ako speváčka zboru Čhavorenge. Má dlhú kvetovanú sukňu a sprevádza celým koncertom v osade.

V zbore pred rokom spievalo aj ďalšie dievča z osady, Ľubica. Neprišla však na nacvičovanie do Česka, a tak v ňom nemohla zostať. „Mala problémy s otcom, nechcel ju pustiť,“ hovorí starostka Lenartova Jana Bľandová.

Foto N - Vladimír ŠŠimíček
Foto N – Vladimír ŠŠimíček

Pani Ida

„Viem, že je to dnes pre nás Rómov ťažké, ale verím, že si koncert užijete,“ otvára koncert Kelarová a spieva úvodnú pieseň.

Rómovia stoja priamo pod pódiom, ľudia z dediny postávajú za nimi. Prišla aj pani starostka, niektorí poslanci, pani učiteľky zo školy. „Patrí sa,“ hovoria a pohojdávajú sa v rytme.

V Mníchovskom Potoku sa na letnej škole stretlo viac ako štyridsať detí z Česka a zo Slovenska. Učili sa angličtinu, hrali sa hry, tancovali a spievali. Deti vyberali podľa prihlášok zaslaných spolku Miret, ktorý s Kelarovou spolupracuje.

„Ida za deťmi cestovala do osád a vybrala až po tom, čo sa s nimi osobne stretla,“ hovorí Petr Kadlec z Českej filharmónie. Podľa jeho slov Kelarová deti neučí len spievať, ale aj vystupovať na verejnosti a prezentovať sa.

Kelarová s rómskymi deťmi pracuje dvadsať rokov. Vyberá spomedzi nich talentované deti do svojho zboru, chodí s nimi na vystúpenia, berie ich na koncerty do cudziny, ukazuje im, že by raz mohli žiť inak. Kelarová totiž dúfa, že pomocou detí by sa jej raz mohlo podariť slovenské osady zmeniť. Napríklad aj tým, že priamo medzi chatrčami postaví pódium, na ktorom zahrá Česká filharmónia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie