Denník N

Je to ako Twin Peaks, ibaže so slovenskými reáliami. Maľbami dvojice Mitríková a Demjanovič sme ilustrovali celé noviny

Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič vo svojom ateliéri. Foto - Tatiana Takáčová
Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič vo svojom ateliéri. Foto – Tatiana Takáčová

Inšpirujú sa históriou, no neopisujú ju doslovne. Radšej nechávajú priestor pre fantáziu. Ich maľby nájdete v stredajšom vydaní Denníka N.

Prvýkrát spolu vystavovali v roku 2009. Vtedy ešte netušili, že to bude nadlho. Mala to byť len akási bokovka k ich sólovým projektom.

Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič však spolu tvoria dodnes a za ten čas sa z nich stala veľmi výrazná a činorodá umelecká dvojica. Ročne zrealizujú aj dve desiatky výstav, v rámci ktorých neustále vytvárajú nové diela.

Ako pracovní i životní partneri si preto navykli, že za prácou musia často pendlovať a sťahovať sa do nových miest. Všetko sa zmenilo, keď sa im pred štyrmi rokmi narodila dcéra.

„Mysleli sme si, že nomádsky štýl budeme mať stále. Ešte mesiac pred pôrodom som sa sťahovala s jedným kufrom. Bola to taká zvláštna ľahkosť žitia, bytia. A potom sa to zmenilo, prekopalo. S Dávidom sa niekedy nevidíme aj týždeň. Napríklad teraz v lete sme fungovali na etapy, striedali sme sa, kto bude s dcérou a kto v ateliéri,“ hovorí Jarmila Mitríková.

Tvorivú aktivitu si aj napriek tomu dokázali udržať. Okrem rozbehnutých spoločných projektov chystajú aj návrat k sólovej tvorbe. Tento víkend predstavia počas festivalu BRAK v bratislavskej Novej Cvernovke aj nové ilustrácie pre pripravovaný výber z Dobšinského rozprávok.

Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič: Horská ceremónia, 2015.
Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič: Nový folklór, 2020.
Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič: Útok amerických chrobákov, 2015.
Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič: Evakuácia slovenských elít, 2012.

Hlavne byť spolu

Spoznali sa na strednej umeleckej škole v Košiciach, no tvoriť spolu začali až počas Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vtedy však ešte nemohli fungovať ako umelecké duo. Obaja totiž boli na iných katedrách – Jarmila Mitríková v ateliéroch keramiky a maľby, Dávid Demjanovič na soche a intermédiách.

„Kvôli akademickému systému sme oficiálne nemohli spolupracovať, ale už vtedy sme ako dvojica vystavovali na rôznych jednodňových výstavách a akciách, najmä v Česku. Jednou z našich motivácií bolo aj to, že keď niekde budeme mať spoločnú výstavu, tak tam môžeme aj spolu cestovať,“ hovorí Dávid Demjanovič.

Na škole si aspoň vypomáhali. Takto aj Jarmila asistovala Dávidovi pri jeho bakalárke, v rámci ktorej chcel použiť nejakú tradičnú techniku. Najprv skúšal maľovať na drevo, neskôr doň začal vypaľovať spájkovačkou. Pyrografia, ako sa technika nazýva, ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Umelecké noviny

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie