Denník N

Utajený hrdina Wetzler: o tom, že ušiel z Osvienčimu, nevedeli ani jeho kolegovia v knižnici

Pamiatku Alfreda Wetzlera si dnes uctila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Foto - Holocaustresearchproject.org; Facebook Zuzany Čaputovej
Pamiatku Alfreda Wetzlera si dnes uctila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Foto – Holocaustresearchproject.org; Facebook Zuzany Čaputovej

Utiekol z Osvienčimu, no o svojom hrdinstve nehovoril ani kolegom, spomína jeho kolegyňa z ružinovskej knižnice.

Tú chvíľu, ktorá sa odohrala v horúci bratislavský letný deň, si vie knihovníčka Darina Horáková vybaviť aj po dlhých rokoch. Spája sa s jej kolegom v ružinovskej knižnici, s Alfrédom Wetzlerom, noblesným dôchodcom a výborným spoločníkom. Rada trávila čas v spoločnosti vzdelaného a sčítaného muža, ktorý o sebe nikdy veľa neprezradil.

Do práce nosil košele na tri gombíky a vždy mal sako. „Až keď bolo leto a sako si dal v horúčave dole, uvidela som číslo na jeho ruke,“ vracia sa Darina Horáková k udalosti, ktorá sa odohrala v polovici osemdesiatych rokov. Aké číslo? Vytetované číslo, ktoré dostal každý, kto prekročil bránu koncentračného tábora.

Utajený hrdina

Tá príhoda Wetzlera vystihuje – bol to skromný, pokojný človek. To, že je hrdinom, ktorému sa podarilo s Rudolfom Vrbom ujsť z koncentračného tábora v Osvienčime aj s detailnou správou o tom, ako táto fabrika na smrť funguje, verejnosť socialistického Československa nevedela.

Len 12 väzňom sa počas vojny podarilo úspešne utiecť z Osvienčimu. Alfréd Wetzler s Rudolfom Vrbom patria

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie