Denník N

Sociálna poisťovňa má nového riaditeľa Káčera, Krajniak nečakane odvolal Vážneho

Juraj Káčer a Ľubomír Vážny. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Káčer a Ľubomír Vážny. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister Krajniak odvolal Vážneho pre porušenia zákona. Nový riaditeľ Juraj Káčer bol doteraz bratislavským viceprimátorom.

Poslanec Smeru Ľubomír Vážny nečakane skončil ako riaditeľ Sociálnej poisťovne, ktorým bol od roku 2016. Odvolala ho vláda na návrh ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Krajniak v júli vravel, že chcú Vážneho odvolať po tom, ako novelou zákona rozšíria dôvody, ktoré im to umožnia. Nakoniec to spravil inak. Prečo mu na tom tak mohlo záležať? Sociálna poisťovňa patrí k najdôležitejším inštitúciám v štáte – zabezpečuje výplatu dôchodkov a sociálnych dávok. Minulý rok hospodárila s príjmami vo výške 8,4 miliardy eur.

Zmena plánu

Obsadenie postu riaditeľa je pre vládne strany dôležité – v minulosti Sociálnu poisťovňu viedol aj Dušan Muňko blízky Robertovi Ficovi, za Radičovej vlády ju zasa prebral rešpektovaný manažér Ľuboš Lopatka.

Minister Krajniak sa pri výmene Vážneho napokon rozhodol pre rýchlejšiu a jednoduchšiu cestu, ako je zmena zákona – zozbieral podozrenia spojené s jeho osobou a odvolal ho pre neplnenie zákonom stanovených povinností. Celá procedúra trvala len tri dni – 7. septembra mu doručil dôvody odvolania, Vážny sa k nim vyjadril listom 8. septembra a už o deň neskôr minister predložil návrh na vládu. Tá ho v stredu odvolala a na jeho miesto už aj vymenovala viceprimátora Bratislavy Juraja Káčera.

Vážny už oznámil, že sa v súvislosti so svojím odvolaním obráti na Ústavný súd alebo na inú súdnu inštitúciu. Podporil ho v tom jeho stranícky šéf Robert Fico. Vážny tvrdí, že žiaden predpis neporušil a riadne to vyargumentoval. Odôvodnenie považuje za diletantizmus a amaterizmus.

Spôsob jeho odvolania bol podľa Fica nezákonný a nedôstojný, kedže Vážny neurobil nič, čo by bolo v rozpore so zákonom.

Šéf Smeru vyčítal ministrovi Krajniakovi aj to, že si Vážneho ani len nezavolali na vládu a nepočkali dostatočne na to, aby obvinenia z porušenia zákonov vyvrátil.

„Vláda vie, že generálny riaditeľ neporušil žiaden právny predpis.“ Fico tvrdí, že ide o nechutné „krágľovanie“ ľudí, a myslí si, že by Vážny mal svoje odvolanie napadnúť na súde.

Káčer je známy ako bratislavský komunálny politik. Je poslancom zastupiteľstva v Dúbravke, na župe aj v mestskom zastupiteľstve. V komunálnych voľbách kandidoval za koalíciu pravicových strán. Je aj členom rady Environmentálneho fondu a ako viceprimátor mal na starosti agendu športu, školstva, komunikácie so župou a bezpečnosti. V jeho životopise sa o jeho skúsenostiach so sociálnou problematikou nepíše.

Vážneho funkčné obdobie sa má skončiť podľa súčasného zákona až v roku 2022. Dovtedy mal byť prakticky neodvolateľný, hoci s jeho menom sa spája niekoľko škandálov a na čele štátnej inštitúcie zosobňoval konkrétnu politickú stranu. Vážny po rozštiepení Smeru zostal v strane, hoci ho viazali dobré vzťahy aj s Petrom Pellegrinim, ktorý v politike začínal ako jeho poslanecký asistent.

Do funkcie Vážneho schválila na šesť rokov v roku 2016 ešte Ficova vláda. Ako jeden z mála dôvodov na odvolanie sa v zákone spomína porušenie zákonov a to minister Krajniak teraz využil.

Podľa ministra Krajniaka je odvolanie Vážneho zo Sociálnej poisťovne dôvodné. Jeho nástupca Juraj Káčer nastúpi do funkcie už vo štvrtok. Minister vraví, že poisťovňa by mala byť modernou inštitúciou, nie ako doteraz. Mala napríklad zjednotiť informačné systémy, ktorých má teraz až 47. Milan Krajniak vysvetľoval, že pri odvolávaní Vážneho sa opreli o rozhodnutie Ústavného súdu a umožnili, aby sa riaditeľ poisťovne k dôvodom vyjadril. Preto by malo byť právne v poriadku.

Káčer sľúbil vláde, že pokiaľ s ním nebude spokojná, sám z funkcie odíde. Podľa Krajniaka tak na zasadnutí kabinetu reagoval na otázku premiéra Matoviča. Vzdal sa už aj postu viceprimátora Bratislavy, ale komunálnym poslancom chce zostať.

Krajniakove dôvody

Ako teda zdôvodnil koniec Vážneho? Šéf poisťovne podľa ministra obišiel jej dozornú radu pri tendri na prevoz peňazí, ktorý vyhrala firma Bonul. Takéto veľké tendre podľa Krajniaka musí okrem Vážneho schváliť aj dozorná rada poisťovne. Tento dôvod však nakoniec vypustil a vláda sa stotožnila len s ďalšími dvomi. Ďalším dôvodom bolo, že riaditeľ zámerne uvádzal v plánoch poisťovne nižšie výdavky na jej vlastné fungovanie a riskoval tak, že úrad poruší zákon o rozpočtových pravidlách.

Sociálna poisťovňa. Foto – TASR

Posledným dôvodom bolo, že Sociálna poisťovňa neposielala riadne rozhodnutia o zániku nároku na materské dávky a porušovala tak zákon. „Takýmto konaním organizačných zložiek Sociálnej poisťovne dochádza k hrubému porušovaniu zákona o sociálnom poistení a k hrubému zásahu do práv klientov poisťovne, ktorým je takýmto konaním odopreté domáhať sa svojich prípadných práv opravného prostriedku,“ zdôvodnil Krajniak.

Vážny sa bránil listom, v ktorom napísal, že dôvody na jeho odvolanie sú „irelevantné, účelové, protizákonné a nezakladajú sa na pravde“. Tvrdí, že snaha odvolať ho je politicky motivovaná a jeho príslušnosť k strane Smer by nemala byť prekážkou pri výkone funkcie riaditeľa. V liste sa navyše pokúsil vyvrátiť, že by porušil zákon.

Vážny sa nepriamo vyhrážal, že v prípade odvolania z funkcie pôjde na Ústavný súd, už v čase, keď v súvislosti s jeho výmenou nová vláda zvažovala, že zmení v zákone dôvody na odvolanie. „Ak upravia zákon, ktorým ma môžu odvolať, tak ma odvolajú. Otázka znie, či bude ten zákon v súlade s ústavou,“ vravel. „Pokiaľ to nebude v súlade s ústavou, môžu ma odvolať, ale ja dám sťažnosť na Ústavný súd.“ Na súd by sa mohol odvolať aj teraz, pokiaľ situáciu vyhodnotí tak, že dôvody na jeho odvolanie sú nedostatočné.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Foto – TASR

Vážneho väzby na Fica a Smer boli počas jeho riaditeľovania v Sociálnej poisťovni zjavné a neprejavili sa len tým, že Bonul bol úspešný v tendroch na súkromnú bezpečnostnú službu. Ako riaditeľ napríklad prijal na ústredie poisťovne Ficovho bratranca Rastislava Rybanského, ktorý bol predtým na úrade vlády. Keď sa o tom dozvedela verejnosť, Rybanský z poisťovne odišiel.

V apríli 2020 sa mal stať šéfom pobočky Sociálnej poisťovne v Rimavskej Sobote ďalší prominent Smeru – exposlanec Michal Bagačka. Na miesto napokon nenastúpil po tom, ako sa o jeho vymenovanie začal zaujímať Denník N.

Niečo z minulosti

Vážneho minulosť je spojená aj s podnikateľmi, ktorí sú považovaní za mecenášov stojacich pri vzniku Smeru. Ide hlavne o oligarchu Vladimíra Poóra, s ktorým sa dobre pozná; rovnako aj s Milanom Fiľom a Jurajom Širokým, ktorého Váhostav dostával veľké štátne zákazky na výstavbu diaľnic počas obdobia, keď bol Vážny ministrom dopravy.

Najväčším Vážneho škandálom je tender na elektronické mýto z čias prvej Ficovej vlády, keď riadil ministerstvo dopravy. Jeho ľudia vtedy z tendra vyradili troch najlacnejších uchádzačov a nechali bez súťaže vyhrať najdrahšiu firmu – SkyToll. Pre následné problémy s výberom mýta zažilo Slovensko najväčšie protesty kamionistov v histórii.

Ďalšou kauzou Ľubomíra Vážneho boli analýzy PPP projektov na výstavbu diaľnic, ktoré niekto sfalšoval. Výstavba vyše 70 kilometrov diaľnic medzi Martinom a Prešovom tak vychádzala cez PPP drahšie o 29 miliónov eur, hoci pôvodná analýza nacenila rozdiel v neprospech PPP na 546 miliónov eur. Polícia prípad vyšetrovala, ale skonštatovala, že skutok sa nestal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie