Denník N

Učia deti, ktoré neprávom zaradili do špeciálnej školy. Teraz v Rokycanoch bojujú o 5. ročník, ale starosta je proti (reportáž)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po pol roku zavretej školy by si deti v Rokycanoch potrebovali konečne v pokoji sadnúť do školských lavíc. Namiesto toho im starosta odmieta povoliť otvorenie 5. ročníka. Zakročiť musí aj ministerstvo školstva.

Vaneske na obed skončili všetky hodiny a odchádza zo školy. Cesta domov jej trvá krátko – prejde cez železný mostík a vyjde hore kopcom lesnou cestičkou, ktorá je celá zablatená, pretože v pondelok v Rokycanoch skoro celý deň pršalo. Býva v „dolnej osade”, o ktorej hovoria, že je trochu chudobnejšia ako tá horná – je v nej menej murovaných domov a viac pozbíjaných chatrčí. Vaneska býva v dome, ktorý je niečo medzi tým.

Doma ju čaká mama, ktorá na obed varí „bandurky“, a mladší súrodenci. Ona chodí do 5. ročníka, jej bratia do druhého a nultého. Vaneska počuje vonku krik kamarátov – do osady prišla pani učiteľka, jej pozornosť chcú upútať všetky deti z osady. Asistentka učiteľa v Rokycanoch prišla za niektorými rodičmi pripomenúť im, že ich deti dnes nemali v škole rúško. Vysvetľuje im, aké je dôležité, aby sa to už neopakovalo. „Deti sa medzi sebou pobili a chlapec prišiel s roztrhnutým rúškom,” vysvetľuje denné problémy mama jedného zo žiakov.

Vaneska a jej mama. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vaneska rúško v škole mala. Dnes mali v škole slovenčinu, ktorú má zo všetkých predmetov najradšej. Veľmi rada si číta knihy – v škole majú kopu rozprávkových kníh, ktoré ju bavia. Dnes si v škole čítali knihu Mimi a Líza, aj keď jej úplne najobľúbenejšou knihou je Snehulienka a sedem trpaslíkov.

Minulý rok mala učiteľku slovenčiny, ktorá im na hodinách veľa čítala. Aj vďaka tomu sa stalo takmer neuveriteľné – Vaneska bola recitovať dvojstranovú básničku na okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína. Prečo je to neuveriteľné? Pretože Vanesku pred pár rokmi nesprávne onálepkovali,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie