Denník N

Z generačnej solidarity ku generačnej ľahostajnosti

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Mladí ľudia zmenili svoje správanie a majú na to pochopiteľné dôvody.

V marci to bolo vedomé vyjadrenie generačnej solidarity. Mladí chodili nakupovať starším a potom sa sami utiahli do bytov, aby na nich neprenášali vírus. V septembri je to podvedomé vyjadrenie generačnej ľahostajnosti. Mladí zaplnili krčmy a vírus sa šíri čoraz rýchlejšie.

O tom, že vinou pandémie by mohol vzbĺknuť generačný konflikt, ktorý zatiaľ len tlie, písali svetové noviny už v marci. Britský Telegraph videl vo víruse príležitosť na dlhodobý ekonomický rast vďaka „vyradeniu starších“, bývalý ukrajinský minister zdravotníctva rovno odpísal staršiu generáciu ako „chodiace mŕtvoly“.

Cynické komentáre vtedy ešte narážali na morálne zábrany a politici vyzývali mladých ľudí k zodpovednosti za životy ich babičiek a dedkov. Neminul deň, aby im ju premiér Igor Matovič so slzami v očiach nepripomínal. A dnes? Jeho slzy vyschli spolu s generačnou solidaritou.

Epidémia úzkosti

Premiér Matovič zrejme správne cíti, že ak bude naliehať na mladých ľudí, aby sa opäť zavreli doma, môže naraziť na ich otvorený odpor. Aj im totiž ide o život, hoci vírus ich ohrozuje skôr nepriamo.

Prieskum v USA v júni tohto roku ukázal, že vyše 60 percent mladých ľudí vo veku od 18 do 24 rokov cítilo úzkosť alebo nejakú formu depresie a 25 percent vážne uvažovalo o samovražde. Je to skokový nárast oproti vlaňajšiemu júnu a prieskum odhalil aj prehlbujúcu sa generačnú priepasť, keď duševný stav ľudí vo veku nad 65 rokov ostal stabilný (osem percent malo úzkosť a len dve percentá uvažovali o samovražde).

O príčinách epidemickej depresie u mladých ľudí sa autori prieskumu len dohadujú, ale predpokladajú, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie