Denník N

Zhorel utečenecký tábor Moria v Grécku. Evakuovali tisíce migrantov, ktorí nebudú mať kde spať

Utečenci a migranti utekajú počas požiaru, ktorý zachvátil preplnený utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos v stredu 9. septembra 2020. Foto - TASR/AP
Utečenci a migranti utekajú počas požiaru, ktorý zachvátil preplnený utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos v stredu 9. septembra 2020. Foto – TASR/AP

Utečenci žili v tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos niekoľko rokov v drsných podmienkach, ale s koronavírusom sa to ešte zhoršilo.

Bolo niekoľko minút po polnoci, keď začalo horieť. Do rána už z utečeneckého tábora Moria na gréckom ostrove Lesbos ostala len kopa zhorených stanov a kontajnerov.

Tábor bol „pravdepodobne totálne zničený“, povedal podľa Reuters grécky minister pre migráciu Manos Logothetis.

„Teraz s prvým svetlom vidím, že tu ostalo pár stanov, ktoré sú v poriadku, ale zvyšok tábora, ako vidím z diaľky, je zhorený,“ povedal pre BBC svedok celej katastrofy Thanasis Voulgarakis.

Príčiny zatiaľ nie sú známe, ale hovorí sa o tom, že požiar mohli spustiť migranti sami. Horelo na viacerých miestach naraz a s požiarom bojovalo 25 hasičov. Niektorí z nich podľa BBC utrpeli zranenia v dôsledku toho, že boli vystavení ohňu a dymu.

Medzi obyvateľmi nehlásia žiadne zranenia ani úmrtia, hoci bolo treba evakuovať tisíce ľudí.

A dôvod, prečo údajne migranti požiar založili? Ochorenie COVID-19. Podľa BBC diagnostikovali 35 prípadov, pričom títo ľudia odmietli ísť do izolácie. Či to však naozaj bolo tak, zatiaľ nikto nemôže potvrdiť.

Pretože na druhej strane treba dodať, že izolácia, hygiena či dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti sú v tábore s kapacitou 2-tisíc ľudí, v ktorom hlava na hlave žilo 12-tisíc ľudí, asi nemožné.

V drsných podmienkach tam migranti žili už niekoľko rokov, ale až s príchodom koronavírusu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie