Denník N

Tisícka padla skôr, ako sa čakalo. Kde urobili Česi v boji s koronou chybu?

Koncom júna sa na pražskom Karlovom moste oslavoval koniec pandémie. Ukázalo sa, že priskoro. Foto - tasr/ap
Koncom júna sa na pražskom Karlovom moste oslavoval koniec pandémie. Ukázalo sa, že priskoro. Foto – tasr/ap

Nemecko či Belgicko zaradili Prahu do zoznamu rizikových oblastí, po príchode z nej sa bude vyžadovať test. V Európskej únii sú momentálne len tri horšie krajiny.

Na jar patrilo Česko v boji s pandémiou nového koronavírusu k jednej z najlepších krajín Európy. Novinári západných médií volali českým odborníkom a pýtali sa, čím to bolo.

Epidemiológ Rastislav Maďar to vysvetľoval pre Denník N najmä skorými opatreniami a disciplínou ľudí.

Neprešlo ani pol roka a postavenie Česka v Európe v boji s koronou je úplne iné. Krajina v utorok prvýkrát narátala viac ako tisíc potvrdených prípadov denne. Rekord posunuli zhruba o tretinu.

Celkový počet 1164 nových infikovaných ľudí je len o 12 nakazených nižší, ako malo v utorok osemkrát ľudnatejšie Nemecko. V stredu pribudlo v Česku ďalších 1161 prípadov.

Česi sú v počte nových pozitívnych prípadov najhorší v strednej Európe, na počet obyvateľov ich majú zhruba trikrát viac ako Slovensko. Pokiaľ berieme počet nových prípadov na počet obyvateľov za posledný týždeň, sú v Európskej únii aktuálne len tri horšie krajiny: Španielsko, Francúzsko a Chorvátsko. Malta a Rumunsko sú tesne v závese.

„Počty potvrdených infikovaných posledné dni rástli, no prekvapilo, že sa to nad tisícku dostalo už teraz. Očakávalo sa, že sa tak stane až budúci týždeň,“ hovorí pre Denník N virológ Pavel Plevka zo Stredoeurópskeho technologického inštitútu na brnianskej Masarykovej univerzite.

V počte nových potvrdených prípadov infekcie na milión obyvateľov (priemer za posledný týždeň) je Česko štvrté najhoršie v EÚ, má 63,5 prípadu. Horšie je len Španielsko (194), Francúzsko (108) a Chorvátsko (65). Slovensko má 19 prípadov. Zdroj – Our World in data/ECDC

Ako si to pokazili

V čom urobilo Česko chybu? Český virológ hovorí, že v porovnaní so susednými krajinami ako Rakúsko a Nemecko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie