Denník N

Hanebné, nedôstojné a nespravodlivé. Ide o útok na solidárnosť ľudí, bráni sa úrad vlády pred kritikou fondu na podporu ľudí v núdzi

Hanebné, nedôstojné a nespravodlivé. Fond vzájomnej pomoci, ktorý vznikol na úrade vlády počas pandémie koronavírusu, čelí kritike, že spôsob, akým chce ľuďom rozdeľovať peniaze, je ponižujúci.

Na webe Fondu vzájomnej pomoci totiž začali pribúdať príbehy ľudí, ktorí prosia o finančnú pomoc. „Som matka samoživiteľka, mám tri deti vo veku 15, 11 a 8 rokov, najmladší syn je postihnutý mentálne, v máji ma prepustili z práce,“ opisuje svoju situáciu jedna zo žiadateliek.

Podobných príbehov je na stránke takmer šesťdesiat, je medzi nimi otec viacdetnej rodiny, ktorému zamestnávateľ skrátil úväzok, matka štyroch detí, ktorá prišla o prácu, či študentka, ktorá si bez brigády nemôže dovoliť štúdium na vysokej škole. V súčasnosti má fond na účte bezmála 690-tisíc eur.

Fond vznikol na jar, teda v čase, keď na Slovensku platili striktné opatrenia proti šíreniu vírusu vrátane zatvorenia všetkých škôl. Inicioval ho priamo premiér Igor Matovič (OĽaNO). „Budú doň prispievať koaliční poslanci, ministri a ďalší. Keďže sa patrí ísť príkladom, chcem povedať, že sa vzdávam celého premiérskeho platu,“ povedal Matovič. Vtedy prisľúbil, že bude do fondu prispievať „do konca korony“.

Nakoniec však do fondu poslal peniaze len raz v apríli, aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie