Denník N

Tour, 11. deň: Ahoj Peter, ak by som nezabrzdil, ja a možno aj ďalší sme v nemocnici, odkazuje Saganovi súper

Peter Sagan sa tlačí na Wouta van Aerta. Foto - TASR/AP
Peter Sagan sa tlačí na Wouta van Aerta. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

vo finiši 11. etapy sme sledovali, ako sa Peter Sagan v špurte oprel do svojho súpera Wouta Van Aerta. Sagan síce skončil druhý, napokon ho však jury potrestala preradením na posledné miesto v skupine; dostal aj iné tresty.

Pri takomto priestupku sú dve možnosti, Sagan dostal ten miernejší trest. Druhou alternatívou je diskvalifikácia z pretekov, vysvetlil nám Milan Dvorščík, jediný slovenský rozhodca najvyššej úrovne UCI.

Každý večer vám prinášame súhrn diania na Tour de France a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


V záverečnom šprinte predviedol najlepšie zrýchlenie na tohtoročnej Tour a mal na to, aby zvíťazil. Peter Sagan však spoza Wouta van Aerta šprintoval príliš blízko bariér a cestu vpred si prerazil nebezpečným manévrom.

Sagan Van Aerta odtlačil ramenom a hlavou a došprintoval druhý. Belgičan bol hneď po dojazde nespokojný, Saganovi ukázal vztýčený prostredník a cyklistickí novinári a fanúšikovia začali okamžite hovoriť o možnej diskvalifikácii.

„Sagan, nie si bohapustý hokejista,“ napísal na Twitteri holandský novinár Thijs Zonneveld. „Peter Sagan je dieťa, ktoré vždy robí kĺzačky pri školskom futbale,“ pridal sa americký novinár Fred Dreier.

„Nedivil by som sa, keby ho rozhodcovia potrestali. Podľa mňa to bolo trochu agresívne,“ komentoval v štúdiu RTVS bývalý slovenský cyklista Peter Velits.

Netrvalo dlho a rozhodcovia Sagana preradili na posledné miesto v pelotóne (85.), čo znamená, že v bodovacej súťaži stráca na Sama Bennetta už 68 bodov.

S Van Aertom si nadávali. Wout van Aert podľa vyjadrení pre Velonews tvrdí, že šprintoval v súlade s pravidlami.

„Myslím si, že som šprintoval priamym smerom. Začal som vpravo pri bariérach a Sagan sa snažil vytvoriť si priestor pre seba. Bol som uprostred maximálneho výkonu a naozaj ma to vydesilo,“ povedal Belgičan.

„Keď sa na mňa Sagan natlačil, okamžite som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie