Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Slovensko nie je Švajčiarsko, ale ani Česko. V inováciách sme opäť prepadli

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Slovensko v inováciách zaostáva, prepadli sme aj v porovnaní so zvyškom V4.
  • Európsky parlament a rada sa snažia dohodnúť viacročný rozpočet a plán obnovy, Slovensko pripravuje čerpanie.
  • Ropný priemysel stavia na plasty, podľa výskumníkov robí chybu.

1. Slovensko sa v indexe inovácií opäť prepadlo

Podporu vedy a inovácií označili za jednu z priorít prakticky všetky doterajšie vlády. Medzinárodné porovnania ukazujú, že neboli veľmi úspešné. Podľa najnovšieho rebríčka Globálneho indexu inovácií (Global Innovation Index) je Slovensko na 39. mieste zo 131 hodnotených krajín. Zaostávame aj za Českom, Poľskom a Maďarskom.

Ako zle na tom sme

Oproti minulému roku Slovensko kleslo v indexe o dve priečky. Najviac zaostávame v kategórii sofistikovanosť trhu, kde nás GII zaradil až na 82. miesto. Ide o ukazovateľ, ktorý hodnotí dostupnosť úverov a investícií, obchod, mieru konkurencie a veľkosť trhu.

Ocitli sme sa zároveň aj medzi jedenástkou ekonomík sveta, ktoré v oblasti inovácií dosahujú ešte nižšie výsledky, ako by sa dalo očakávať v súvislosti s úrovňou ich rozvoja. Z krajín Európskej únie je v rebríčku GII pod nami už len Litva, Chorvátsko, Grécko a Rumunsko.

Kto je na tom dobre

Inovácie sa v súčasnosti sústreďujú vo vedeckých a technologických klastroch vo vybraných ekonomikách. Dominujú krajiny s vysokou úrovňou príjmov, ale aj Čína, konštatuje GII. Globálne inovačné prostredie sa podľa expertov celkovo posúva smerom na východ a krajiny ako Čína, Vietnam, India a Filipíny sú neustále na vzostupe.

Tri najinovatívnejšie krajiny podľa regiónu

Zdroj – GII

Na vrchole rebríčka je Švajčiarsko, za ním Švédsko a Spojené štáty. V top desiatke sa nachádza päť z krajín z EÚ (Švédsko, Holandsko, Dánsko, Fínsko, Nemecko), v top 25 je ich dvanásť vrátane dvoch z regiónu strednej a východnej Európy (Česko – 24., Estónsko – 25.). Česi si v hodnotení výrazne polepšili, oproti minulému roku stúpli o dve priečky. V segmente znalostné a technologické výstupy ho index dokonca zaradil na 15. miesto.

Prečo je to dôležité

Neexistuje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie