Denník N

Angela Merkelová by konečne mala zabiť Nord Stream 2

Švajčiarska firma AllSeas práce na Nord Streame 2 po nasadení sankcií zastavila. Foto - AllSeas
Švajčiarska firma AllSeas práce na Nord Streame 2 po nasadení sankcií zastavila. Foto – AllSeas

Po otrave opozičného politika Alexeja Navaľného je zastavenie kontroverzného plynovodu nemeckou „jadrovou zbraňou“ proti Rusku.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Podobne ako väčšina ľudí mimo Kremľa, aj mainstreamoví nemeckí politici sú šokovaní otravou Alexeja Navaľného, ruského opozičného lídra, ktorého momentálne liečia na berlínskej klinike a ktorý sa len nedávno prebudil z umelého spánku. Aj tentokrát opäť mnohých pobúrilo, čo si to Rusko pod vedením prezidenta Vladimíra Putina dovolilo. Zdá sa však, že tentokrát to môže mať aj tvrdé dôsledky.

Doteraz ho obhajovala

Spýtajte sa napríklad Norberta Roettgena, šéfa zahraničnopolitického výboru Bundestagu a jedného z troch kandidátov na post budúceho lídra stredu pravicovej Kresťanskodemokratickej únie kancelárky Angely Merkelovej. Roettgen si myslí, že Nemecko a celá Európa sa musí s Putinom rozprávať jazykom, ktorému ruský líder rozumie, teda prostredníctvom plynu. Politik chce zastaviť stavbu plynovodu, ktorý vedie po dne Baltského mora z Ruska priamo do Nemecka a ktorý je už na 94 percent hotový. Nie je v tom sám a pridáva sa k nemu stále viac Nemcov.

Nord Stream 2 má tento názov preto, že vedie popri už existujúcom plynovode. Tento projekt, ktorý vedie Kremľom podporovaný energetický gigant Gazprom PJSC, predstavuje pre Merkelovú už roky geopolitickú a diplomatickú katastrofu. Tvrdo proti nemu protestujú takmer všetci nemeckí spojenci: od Poliakov a pobaltských štátov na východe po Francúzov a Američanov na západe. Plynovod môže za to, že Nemecko vyzerá ako nespoľahlivý a necitlivý partner, hoci kancelárka sa snaží udržať Európsku úniu i transatlantický vzťah pri živote a zabrániť, aby sa rozpadli.

Nemám pochybnosti o tom, že Merkelová rozumie tomu, že všetko okolo plynovodu je chybou. No napriek tomu ho doteraz na verejnosti obhajovala. Aj teraz tvrdí, že Nord Stream 2, do ktorého investovalo množstvo súkromných európskych spoločnosti, nemá s Navaľného prípadom nič spoločné. Prečo?

Proruská SPD

Dôvodom je, že kancelárka potrebuje udržať pokoj vo svojej koalícii, kam patria aj stredoľaví a vo všeobecnosti proruskí sociálni demokrati.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie