Denník N

Lukašenko sa drží pri moci ako v zlom akčnom filme: únosy, vynútený exil, zatýkania a zastrašovanie rodičov

Demonštranti sa snažia zabrániť zatknutiu počas akcie na podporu unesenej opozičnej líderky Maryje Kalesnikavovej. Foto - TASR/AP
Demonštranti sa snažia zabrániť zatknutiu počas akcie na podporu unesenej opozičnej líderky Maryje Kalesnikavovej. Foto – TASR/AP

Lukašenkov režim chce umlčať akúkoľvek opozíciu a vystrašiť protestujúcich, ako to kedysi robili komunistické diktatúry, rozpráva bieloruská analytička Alena Kudzko.

Aby ste si vedeli vytvoriť predstavu o charaktere režimu Alexandra Lukašenka, stačí si zhrnúť dramatický osud 38-ročnej opozičnej líderky Maryje Kalesnikavovej, ktorá sa v týchto dňoch nachádza v bieloruskom väzení. Stíhajú ju za údajný pokus o prevzatie moci.

V pondelok ráno ju neznámi muži schňapli v centre Minska a uniesli v mikrobuse preč. Bieloruské úrady celý čas tvrdili, že nevedia, kde je. Na druhý deň v skorých ranných hodinách už tvrdili, že sa nezákonne snažila prejsť hranice na Ukrajinu.

Uniesli ju. A Lukašenko o nej klamal

Až na to, že, ako potvrdili ukrajinskí politici, jej kolegovia a hlavne jej otec, Kalesnikavová nikdy nechcela opustiť Bielorusko. Jednoducho ju uniesla bieloruská tajná služba a opozičná líderka radšej roztrhala svoj pas, akoby ju mali vyviezť preč z Bieloruska.

Lukašenko, ktorý je pri moci už 26 rokov, pritom v rozhovore s ruskými novinármi tvrdil, že utekala za svojou sestrou.

Lož vyvrátil aj jej blízky spolupracovník z koordinačného výboru Maksim Znak. Jeho zase v stredu tiež zatkli zamaskovaní muži a obvinili z protištátnych aktivít.

Stihol iba poslať správu s jedným slovom: masky.

Litovský minister zahraničia Linas Linkevicius to prirovnal k stalinistickým metódam NKVD v tých najtvrdších rokoch Sovietskeho zväzu. Voláte po slobodných a férových voľbách? Unesú vás na ulici a dostanete sa do väzenia. To je režim, ktorý aj po piatych zmanipulovaných voľbách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie