Denník N

Predseda SMK Forró: Riešenia Fideszu nepoužívame len my, ale aj slovenskí politici

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

SMK bude spolupracovať so stranami, ktoré neohrozujú demokratické hodnoty, hovorí jej nový šéf Krisztián Forró. Fidesz Viktora Orbána podľa neho nikoho na Slovensku neovplyvňuje a pôsobí v súlade s princípmi demokracie.

Strana maďarskej koalície sa nedostala do parlamentu už štvrtýkrát po sebe, a tak predseda strany József Menyhárt s predsedníctvom po voľbách odstúpil. Krisztiána Forróa zvolili za predsedu v júli a v auguste už so stranami Most-Híd a Spolupatričnosť podpísal deklaráciu o vytvorení jednotnej maďarskej strany. Forró bol šéfom volebnej kampane SMK v roku 2016, keď bol predsedom strany József Berényi. Pôsobí ako poslanec Trnavského samosprávneho kraja, žije vo Veľkej Mači. V rozhovore sme sa ho pýtali:

  • ako bude vyzerať zjednotená maďarská strana,
  • čo si myslí o memorande SMK a Matovičových gestách voči Maďarom,
  • ako vníma politiku Orbánovho Fideszu,
  • či bude SMK pokračovať v doterajšom spôsobe prerozdeľovania dotácií z Maďarska.

Doteraz ste nezastávali vedúcu funkciu v SMK. Čo vás motivovalo kandidovať za predsedu po štvrtej volebnej porážke strany?

Bol som v minulosti okresným predsedom strany a bol som aj členom predsedníctva. Je však pravda, že som nebol vo funkcii predsedu republikovej rady, predsedu alebo podpredsedu. Rozhodol som sa prijať túto výzvu s cieľom slúžiť našej komunite.

Ale prečo práve teraz?

Pravdepodobne teraz na to z mojej strany dozrel čas. Mám už určité politické skúsenosti, aj ako župný poslanec, aj ako šéf volebnej kampane z roku 2016. Keď som pracoval v predsedníctve, videl som, ako sa veci vyvíjajú, a bol som aj kritický voči niektorým rozhodnutiam. Pôsobil som aj ako podnikateľ, takže mám skúsenosti aj s riadením spoločností a ľudí. Vediem aj občianske združenie Spoločnosť uctievaných, ktoré má viac ako dvetisíc členov. Tu tiež pracujem na budovaní komunity. Na základe vykonávania týchto činností som si myslel, že mám dosť skúseností aj na funkciu predsedu, a považujem za veľkú poctu, že to takto videl aj náš kongres.

Mnohí vás považujú za človeka Józsefa Berényiho, ktorý bol predsedom SMK v rokoch 2010 až 2016. Bol to on, kto vás presvedčil, aby ste kandidovali?

József Berényi bol medzi tými, ktorí ma oslovili, aby som túto výzvu prijal. Ale nebol sám.

V SMK bolo vnútorné napätie už aj pred voľbami a zaznievali kritické hlasy voči bývalému vedeniu. Ako hodnotíte prácu bývalého vedenia?

Sú veci, ktoré treba napraviť a ktoré aj napravíme. Aj naše stanovy a naše štruktúry majú slabiny. Ak by si všetci mysleli, že všetko funguje perfektne, asi by nezvolili nové vedenie.

Ak by ste mali pomenovať iba jednu vec, čo by mohlo byť hlavným dôvodom toho, že sa SMK nedostala do parlamentu?

Do posledných volieb sme išli na spoločnej kandidátke

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie